‘De Jonge Honden’ doen mee aan het toernooi ‘ Schaken in Oosterhoutse Kroegen’

Voor de tweede keer heeft afgelopen 2e september ons team ‘De Jonge Honden’ meegedaan aan het toernooi ‘ Schaken in Oosterhoutse Kroegen’ Het team : Kees de Leeuw, Joop Lengkeek, Paul Boeren en ondergetekende. 7 ronden en partijen met 15 min. op de klok.

Toen we het speelschema hadden gekregen zei Joop vol goede moed dat hij hoopte dat we laat in de middag tegen team Korsakov zouden moeten. Helaas, de teams in de A-groep hadden telkens een team uit de B-groep als tegenstander!

Dat was een fikse domper maar niet getreurd, we gingen uit de startblokken met een half punt en daarna kwamen we echt op gang met een 3-1 overwinning.

Het werd een helse middag met een uiteindelijke score van 3 gewonnen wedstrijden en een gelijkspel. Opvallend was dat de beste reeks aan het einde van de middag was, was er sprake van een ‘Korsakov’ effect?!

 

Soms leek het op echt schaken, althans zo leek het mij, maar er was ook ruimte voor wat avontuurlijker spel. Zoals Joop Lengkeek vertelde :

Tegen het team dat slechts 1,5 bordpunt haalde van de 28 mogelijke punten, speelde ik (niet zo verwonderlijk) tegen een niet zo sterke tegenstander.

Zo wilde hij een keer een zet doen met 1 van mijn stukken. Ook schoof hij zijn loper 1 veld naar voren alsof het een pion was. Vrij vlot stond ik een toren voor. Hoewel daar snel nog een dame bij kwam bleef hij stug doorspelen tot hij mat stond.

Paul schreef :

Wat mij het meest is bijgebleven is de gezelligheid  in ons team en ook bij de andere teams.

Heel leuk is het weerzien met bekenden van andere verenigingen, die ook elk jaar meedoen met dit toernooi.

Ik wilde nu nog een stukje schrijven over het hoge niveau van de schaak partijen maar dat laat ik dit jaar maar zitten.

Misschien volgend jaar. Wij kunnen gelukkig weer een jaartje oefenen.

 

Ondergetekende was als teamleider een lichtend voorbeeld, eerst warmdraaien met 0 uit 4 , en daarna kwam ik er lekker in.

Twee momenten staan me nog bij. Tegen een jonge enthousiaste huis schaker kreeg ik met wit het tegenspel e4, e5; f4, f6 en deze partij duurde nog geen twee minuten. De arme jongen werd hartelijk uitgelachen door zijn teamgenoten, hij lachte zelf hard mee.

Een andere partij was spannend tot het laatst toen ik met de vlag op vallen een dame haalde met schaak. Ik vergat de klok in te drukken en mijn tegenstander verzette zijn koning en drukte de klok in waarop ik wakker werd en mijn klok ook indrukte en direct hij weer. Beide klokken stonden inmiddels op 0,0. Met een dame voor was de stand op het bord goed voor mij maar het resultaat was remise.

 

 

Hans Korsse