Avondcompetitie Stukkenjagers A – Baronie A

Woensdag 18 oktober moesten we met het A-Team naar Tilburg, naar onze collega’s van de Stukkenjagers. Over de stad Tilburg is enorm veel te vertellen, maar ik verwijs dan toch maar even naar Wikipediahttps://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburg#Kruikenstad In de volksmond worden Tilburgers Kruikezeikers genoemd,  de carnavalsnaam van Tilburg, Kruikenstad, is hiervan afgeleid. Dit omdat de inwoners vroeger in kruiken urineerden. De kruiken met urine werden, vanaf de 17e eeuw, verkocht aan de textielfabrieken, die de urine (vanwege de daarin aanwezige ammoniak) nodig hadden voor het bewerken van wol. Sinds de 19e eeuw worden chemicaliën ingezet voor de bewerking van textiel. Het “Kruikenzeiken” duurde echter voort tot laat in de 19e eeuw. Op 1 januari 2021 kende Tilburg 199.185Kruikezeikers.

Dus ….. de Stukkenjagers, net als SV De Baronie een grote club, maar met veel meer leden met een hoge ELO rating. Ik geloof dat de eerste 40 spelers van De Stukkenjagers ratings van 1800 tot 2400 hebben. Dan denk je dus als je tegen het A-team gaat spelen dat je dan een flink hoge rating gemiddelde tegen over je gaat krijgen. Misschien wel zo hoog dat je bijna net zo goed thuis had kunnen blijven, want onze rating gemiddelde is “slechts” 1806. Ok, dat maakt niets uit want zoals Leo Rietveld op de heenweg al zei: “lekker er op los spelen en dan zien we wel waar het schip strand.” En zo was het natuurlijk. Kijk als je tegen spelers met honderden punten meer gaat spelen, moet je vooral niet in het ‘hoekje gaan zitten’, maar er tegen aan gaan.

Ok, wij waren ruim op tijd, werden naar de tafel gewezen en nog niet alle spelers van De Stukkenjagers A waren er en degenen die er waren, kwamen niet bekend voor uit de opperste regionen van de club. César Becx, een van de bestuursleden van De Stukkenjagers, heette de teams welkom en rond de klok van 1945 uur konden we aanvangen. Stukkenjager Jens Korzilius (1650) speelde met zwart tegen Baroniër Leo Rietveld (1918) aan bord 1, Stukkenjager Max Mutter (1560) speelde met wit aan bord 2 tegen onze Willem van der Linden ((1893), Nikolai Viljoen (nog geen rating)speelde met zwart tegen mij (Jo Godderij, 1804) aan bord 3 en hekkensluiter bij de Stukkenjagers Gijs Walker (1540) speelde met wit aan bord 4 tegen onze ‘benjamin’ Bas Beijer (1607). Het rating verschil was dus inderdaad een paar honderdpunten, maar andersom (1540 gemiddeld bij de Stukkenjagersen 1806 gemiddeld bij ons) en dus kon het team van Stukkenjagers A voluit gaan.

Na ongeveer een uurspelen stonden we redelijk gelijk aan bord 1, 2 en 4 en ik stond aan bord drie wat ‘ruimer in het jasje’, positioneel voordeel. Dat veranderde snel…… ineens stond Leo een pion achter (straks meer in zijn beschrijving van de partij), Willem stevig spel, ik gewoon steeds beter positioneel en Bas, ja onze Bas had een betere stelling en een kwaliteitswinst in het vooruitzicht….. maar er waren addertjes onder het gras.

Ik kreeg op de 12de zet een vrijpion op c5 en een oersterke loper op b5 en mijn tegenstander, Nikolai, verzuimde het om de juiste zetten te doen om het mij moeilijk te maken. In de analyse na de partij hebben we er goed over gesproken, hij had betere zetten kunnen doen en of dat de einduitslag zou hebben veranderd denk ik niet (in de analyse thuis bleek dat ik bij goed spel eigenlijk altijd wel zou winnen), maar hij had agressiever moeten spelen. Hij probeerde overigens wel steeds wat dreigingen in het spel te brengen, maar die kon ik steeds pareren en na een pionwinst en nog een pionwinst en later nog een kwaliteitswinst was er voor Nikolai geen eer meer te behalen. Hij bleef evenwel stug doorgaan en gaf pas op toen hij mat stond, onder het mom van ‘verloren heb ik al, wellicht maakt die oude grijze man nog een foutje’. Dank voor de tegenstand Nikolai, het was een leuke partij, stand 0-1.

Inmiddels kwam Leo even langs om aan te geven dat hij de pion achterstand had in gelopen en dat zijn tegenstander remise had aangeboden. Ik had toen net naar Bas zijn stand gekeken en naar Willems bord en dacht, nou Leo als jij je senang voel, gewoon door spelen. Een ratingverschil van

Bijna 300 punten moet je in een partij waarin nog van alles kan, weten te verzilveren.

Bij Bas was het volgende aan de hand. Hij was beter uit de opening gekomen en kreeg echt ruimte om te combineren en dus beter uit de verf te komen. Toch ging hij ietwat te optimistisch met zijn dame naar de flank, dreigde wel die kwaliteit te winnen en dat gebeurde ook, maar wat Bas had overzien was dat hij eigenlijk in een dame-val liep. Zeer goed opgezet door zijn tegenstander. Dus van de winst kans van Bas door die kwaliteit voorsprong, bleef niet veel over en ging de winstkans naar zijn tegenstander. Dame voor tegen een toren en loper. Desondanks wist Gijs Walker het niet meteen te verzilveren, temeer omdat Bas echt zo links en rechts wat aardige dreiginkjes er in had vervlecht, een aardige compensatie………………. Maar toen verloor Bas ook nog de loper en begon het er wel heel vervelend uit te zien. Inventief zoals hij is en geholpen doordat zijn tegenstander het niet meteen zag werd er door Bas een matnet gewoven, datmoeilijk te ontwijken was en Stukkenjager Gijs zag de winnende combinatie niet en gaf op na een erg simpele blunder van zijn tweede toren. Jammer na zo’n mooie dame winst Gijs, maar knap Bas dat je stug bent blijven doorspelen.Leo had inmiddels al gewonnen (zijn persoonlijke verslag komt aan het einde) en dus was de stand 0-3 in ons voordeel.

Na een vrij rustige opening begon Willems tegenstander Max Mutter zijn stukken klaar te maken voor een koningsaanval. In de tussentijd kon Willem zijn stelling verbeteren door hem twee dubbelpionnen te bezorgen, zonder dat zijn aanval echt gevaarlijk werd. Een klein missertje dat een pionverlies voor Willem zou hebben opgeleverd, werd door Max gelukkig over het hoofd gezien. Daarna werd het tijd voor Willem om de aanval definitief af te slaan, waarbij zijn zware stukken steeds meer vrijheid kregen. Toen zijn tegenstander zijn Dame ook nog eens buitenspel zette konden Willems zware stukken eenvoudig richting de koning en was het vrij snel mat. Mooie partij toch wel en goed gespeeld van Max Mutter tegen een Willem met een rating van 350 punten meer. Eindstand 0-4 in het voordeel van SV De Baronie. Hartelijk dank Stukkenjagers voor een fijne schaakavond!

Team, op naar de volgende ronde, maar dat zal tegen de Raadsheer A geen gemakkelijke worden!

Jo Godderij TC SV De Baronie A

Hierna het verslag van Leo Rietveld over zijn partij tegen Jens Korzilius.

Ik ken nog al wat mensen van de Stukkenjagers uit een vorig schaakleven, dus snel even wat informatie inwinnen over deze Jens, waar ik nog niet van had gehoord. Lex Karstens zei die moet je kunnen hebben en Kienfong Lie Kwie zei dat Jens steeds beter ging spelen. Ok, ik wist nu iets, had geen idee van zijn rating, maar ok. De partij verliep in de opening goed vond ik.

Stelling na 11. 0-0

Ik heb een goede score tegen deze opzet van het Frans, zwart gaat normaal verder met b5 en wit kijkt of er wat te halen valt aan de andere kant. Het liep anders, hij koos voor de totale ruil op d4 en grote stukkenruil erna die ik volledig verkeerdinschatte en zelfs een pion achter kwam

Hmm. Knap gedaan?! Mijn ontwikkeling is weliswaar iets verder maar ik kan daar niet van profiteren. Zwart haalt al zijn stukken erbij. Het enige wat ik kan doen is voortgang van de pionnen proberen tegen te gaan, dat lukte zowaar. Zwart moest om de pionnen vooruit te krijgen zijn koning erbij halen.

Zwart wil de oversteek maken naar d6 en dan de pionnen naar voren duwen, dat gaat echter niet wegens Lxd5, dus doet hij wat anders 26. .. Kf6 daarop komt echter 27. Pc5. A tempo speelt zwart Lc8 waarop ook 28. Lxd5 volgt, nu omdat de pion gepend staat wegens de toren op e8, zo pion terug, lucky dat wel. Jens biedt gelijk remise aan, hij moest om 23:00 uur werken vertelde iemand achteraf. Dat zou hem enorm opbreken, zelfs de partij kosten. Op belangrijke momenten speelde hij a tempo, zoals ook in het laatste plaatje waar nog niet veel aan de hand is

Ik heb mijn stukken op de beste plek (zoveel mogelijk op zwart) gezet en had nog maar 8 minuten, maar zeer de vraag of hier wat te halen valt voor me?! Jens had nog tijd zat. Ik heb zojuist Pe3 gespeeld en hop 39. .. Ke6?? 40. c4 en opgave.Nu kon Jens naar zijn werk????