kop21.jpg

Interne competitie ronde 19 d.d. 4 februari 2020

Groep A

De (winst)trein is tot stoppen gekomen. Was het vanwege de dertiende zege in spe? Is hij bijgelovig? Is de tegenstand dusdanig geweest? In ieder geval heeft Kees Ooms een einde gemaakt aan de zegereeks van Frank Verkooijen. In een gelijkopgaande partij werd het evenwicht niet verbroken en alleen optisch zag het er voor Frank misschien iets beter uit. Maar Kees behandelde het ontstane eindspel dusdanig dat er een remise uit voort vloeide. Leo Rietveld weet overigens ook niet van ophouden om de tegenstander te verslaan. Uit de laatste negen ronden behaalde hij zeven overwinningen en twee remises. Hij heeft zijn achterstand wat verkleind door Zef Hendriks te verslaan. Zich sterk verdedigend kon Zef het niet voorkomen dat Leo in het eindspel de zege naar zich toetrok. Een achteraf onjuiste torenzet heeft Jo Godderij tegen Willem van der Linden uiteindelijk de kop gekost. Willem heeft wel alle aanvallen kunnen pareren en toen Jo remise had aangeboden nam Willem het niet aan. Hij had net iets verder gekeken dan Jo en vond Willem de winstweg. Jan van Roestel vocht een verbeten strijd uit met Resjo Palamar. Ondanks de tijdnood van Jan wist hij het paardeindspel naar behoren af te wikkelen. Het enige probleem in deze partij is geweest dat men nog weleens wil vergeten te noteren. Bij het gebruikte speeltempo is het VERPLICHT te blijven noteren aangezien men er telkens 30 seconden bij krijgt. De top 6 is dan als volgt:
1. 85 punten: Frank Verkooijen
2. 79 punten: Leo Rietveld
3. 69 punten: Willem van der Linden
4. 67 punten: Kees Ooms
5. 63 punten: Jo Godderij (sb 1153)
6. 63 punten: Jan van Roestel (sb 1140)

Groep B

Het is al regelmatig geschreven. Tot aan het einde van de rit zal het spannend blijven zoals de laatste jaren hebben uitgewezen. Een voorsprong kan zo maar verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dan kruipt alles naar elkaar toe en dat blijkt wel, want ineens zijn er zes (!!!!!) koplopers. Zef Hendriks en Eduard Fakkel hebben gezelschap gekregen van nog vijf andere schakers. De eerste was weer de gehele tijd op verdedigen aangewezen en kwam er niet zonder kleerschuren vanaf. Leo Rietveld was degene die Zef naar een nederlaag speelde. Eduard Fakkel speelde een niet al te nauwkeurige partij tegen Fred Lucas. De koning van Eduard bleef midden op het bord staan, geen rochade gedaan, en daardoor werd de monarch door Fred onder vuur genomen. Mede geholpen door Eduard kwam diens aanval uit in een mataanval. Michiel Stafleu heeft een joker ingezet. Marc Ermes krijgt drie punten vanwege het meespelen in het NBSB-bekerteam. Helaas is de wedstrijd verloren gegaan en werd de finale net niet bereikt. Paul Boeren heeft zich weer toegevoegd aan de kop. Tegen Kees de Leeuw wist hij een stuk te winnen, maar Kees had er wel compensatie voor. Maar een vrijpion van Paul heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor de winst van Paul. Al vrij snel had Chiel von Meijenfeldt een uitstekend uitzicht op de overwinning. Frank van Duuren was zo lief om zijn dame in de aanbieding te doen tegen slechts een licht stuk. Chiel liet zich niet van de wijs brengen en speelt het rustig uit. Op twee punten volgt Hennie Daniëls en achter hem een vijftal dat op vier punten van de leiders staat (Karoly Kapitany, Alex Crane, Kees de Leeuw, Bas Ligtenberg en Gerjos Dielissen). De top 6 ziet er zo uit:
1. 59 punten: Zef Hendriks (sb 1255)
2. 59 punten: Michiel Stafleu (sb 1066)
3. 59 punten: Chiel von Meijenfeldt (sb 1063)
4. 59 punten: Paul Boeren (sb 1058)
5. 59 punten: Marc Ermes (sb 1048)
6. 59 punten: Eduard Fakkel (sb 1001)

Groep C

Wat voor groep B geldt gaat ook op in deze groep. Onduidelijk is wie er op de hoogste podiumplaatsen zullen eindigen. Een drietal heeft een voorsprong van vier punten op een achtervolgend zevental. Frank van Duuren speelt de ene keer als een “grootmeester” en de andere keer als een natte krant. Het laatste was het geval tegen Chiel von Meijenfeldt. Want ja als je al snel de koningin inlevert dan wordt het niet eenvoudig er een goed resultaat uit te slepen. Chiel kweet zich van zijn taak en stuurde Frank met een nul huiswaarts. Gideon Deijkers gaat, als zijn studie geen roet in het eten gooit, zich nadrukkelijk bemoeien met het kampioenschap. Hij heeft zich gerevancheerd op Nico Zaal die een niet al te beste voortzetting zag worden afgestraft. Gertjan Portengen klopt eveneens op de deur waar de prijzen zijn te halen. In een redelijk korte partij zette hij Gerard Goverde aan de kant. In een voor de laatste bekende opening ging hij toch de fout in en liet het mat op de 18de zet niet uitvoeren door Gertjan. Zoals reeds gememoreerd zijn er zeven achtervolgers. Twee heb ik reeds genoemd. Frank Vermetten wist de baas te blijven over Jan de Gardeijn. Een remiseaanbod werd door Miep Ackermans afgeslagen en Rafael Binnenmarsch is ergens de boot ingegaan want op het uitslagenformulier staat er tot mijn verbazing een nul achter zijn naam en dus een een voor Miep. Een snelle remise was de uitkomst van de partij tussen Frans Bayings en Rob de Ruyter. De meest rare partij speelde zich af op het bord van Bibi Nooren en Janleendert Dogterom. Een jeugdtempo is net even iets anders. Het is wennen. Geen tijd erbij en aan het einde van de rit 15 minuten voor het vervolg van de partij. Tevens was de klok niet juist ingesteld. Maar dat terzijde. Janleendert kam een toren voor wat normaal gesproken tot het strijken van de vlag is. Met andere woorden: opgeven. Dat kom echter niet voor in het woordenboek van de jeugd. Dat gebeurt pas als men mat staat. Janleendert beging een flater en Bibi was er als de kippen bij het presentje aan te nemen. Niets overboord moet Janleendert gedacht hebben. Twee pionnen moet voldoende zijn. Maar Bibi had iets verder gekeken en wist uiteindelijk een stelling op te bouwen die niet meer naar winst leidde voor Janleendert. Door deze resultaten is de top 10:
  1. 55 punten: Frank van Duuren (sb 1063)
  2. 55 punten: Gideon Deijkers (sb 1007)
  3. 55 punten: Gerjan Portengen (sb 981)
  4. 51 punten: Janleendert Dogterom (sb 1001)
  5. 51 punten: Nico Zaal (sb 988)
  6. 51 punten: Gerard Goverde (sb 964)
  7. 51 punten: Miep Ackermans (sb 909)
  8. 51 punten: Rob de Ruyter (sb 901, wp 876) 
  9. 51 punten: Frank Vermetten (sb 901, wp 682)
10. 51 punten: Bibi Nooren (sb 898)