kop0.jpg

Interne competitie ronde 18 d.d. 28 januari 2020

Groep A

Hij blijft maar winnen. Voor de twaalfde maal wist het dit te doen. Zelfs Sebastiaan Dijksman is niet in staat gebleken hem een remise afhandig te maken of een nederlaag toe te dienen. In een zeer spannende partij waarbij de druk op beide koningen werd gelegd bleek Frank toch uiteindelijk de beter papieren te hebben. Het ontstane eindspel moest nauwkeurig gespeeld worden en dat is wel toevertrouwd aan Frank die zich niet laat verrassen door een of andere kamikaze-actie van de tegenstander. Leo Rietveld weet wat hij moet doen. Eveneens winnen. Dat zou niet eenvoudig worden tegen Kees Ooms. Twee pionnen achter maar een kleine combinatie volgt die Kees niet heeft zien aan komen. Een stuk achter tegen drie pionnen. Is het voldoende voor de winst voor Kees? Leo bewees het tegendeel en wist Kees tot overgave te dwingen toen deze in het eindspel middels een familieschaakje de dame kwijtraakte. Willem van der Linden is op gelijke hoogte gekomen met Kees. De eerste won van Michiel Stafleu die in de openingsfase een pion verloor. Toen hij zijn dame en prise liet staan was het pleit beslecht. Jo Godderij heeft in een spannende partij waarin hij in tijdnood verkeerde Resjo Palamar een nederlaag weten te bezorgen. Resjo liet zich meeslepen in het net zo snel van zetten doen terwijl hij nog tijd genoeg had. Resultaat: een nul voor Resjo en een punt voor Jo. De top 5 ziet er zo uit:
1. 82 punten: Frank Verkooijen
2. 74 punten: Leo Rietveld
3. 64 punten: Willem van der Linden (sb 1020, wp 1254)
4. 64 punten: Kees Ooms (sb 1021, wp 1228)
5. 62 punten: Jo Godderij

Groep B

Vier punten achter staan en dan ineens de leiding gedeeld in handen hebben. Dat is Eduard Fakkel overkomen. Hij wist Bas Ligtenberg het zodanig lastig te maken dat deze het op moest geven na een offer van Eduard als Bas het zou hebben aangenomen. Deed hij deed dan liep hij mat. Dus toch maar opgeven. Zef Hendriks heeft van meteen af aan achter de feiten aangelopen tegen Jan van Roestel. Verdedigen was het devies voor Zef. Toen hij dacht de remisehaven binnen te kunnen varen ging hij alsnog in de fout. Tot overmaat van ramp ging hij ook door zijn vlag. Michiel Stafleu liep niet al te veel schade op ondanks zijn verlies tegen Willem van der Linden die hem verraste met een onnozele damezet. Marc Ermes is op gelijke hoogte gekomen met Michiel. Een puntendeling tegen Edwin Lessmann leverde Marc drie punten en voorlopig een gedeelde derde plek. Zes schakers die op 54 punten staan. Hoezo staat alles dicht op elkaar gepakt? De lijstaanvoerder van dit zestal is Hennie Daniëls die door afwezigheid niet heeft gespeeld. Karoly Kapitany en Chiel von Meijenfeldt waren om verschillende redenen niet aanwezig. Paul Boeren heeft de weg naar boven weer gevonden. Hij won van Nico Zaal die zo maar zijn dame weggaf. Alex Crane en Joost Rutten deelde het punt. Kees de Leeuw heeft weer een beter uitzicht gekregen naar de bovenste plekken middels een zege op Janleendert Dogterom. Nu eens niet een top 5 maar een top 10 in de wetenschap dat er nog meerdere op het vinkentouw zitten.
  1. 58 punten: Zef Hendriks (sb 987)
  2. 58 punten: Eduard Fakkel (sb 922)
  3. 56 punten: Michiel Stafleu (sb 963)
  4. 56 punten: Marc Ermes (sb 943)
  5. 54 punten: Hennie Daniëls (sb 991)
  6. 54 punten: Karoly Kapitany (sb 966)
  7. 54 punten: Paul Boeren (sb 953)
  8. 54 punten: Chiel von Meijenfeldt (sb 942)
  9. 54 punten: Alex Crane (sb 924)
10. 54 punten: Kees de Leeuw (sb 918)

Groep C

Vier punten voorsprong heeft Frank van Duuren nog op een viertal achtervolgers. Hijzelf wist het niet te redden tegen Jasper Willeboordse. Degenen die het meest hebben geprofiteerd van zijn nederlaag zijn Gideon Deijkers en Gerard Goverde. Beiden wonnen zij nu partij. Gideon moest nog wel oppassen dat hij het onderspit niet zou delven tegen Fred Pardoel die een mat dreiging had. Gelukkig wist Gideon deze te verijdelen en ging er met de winst vandoor. Gerard daarentegen bond Jan de Gardeijn aan zijn zegekar. Van de partij heb ik niets gezien. Gertjan Portengen kwam volgens eigen zeggen goed weg met een puntendeling tegen Frans Bayings. Een zeer slechte nacht zal Nico Zaal hebben gehad. In een ingewikkelde stelling gaf hij pardoes na een torenzet van tegenstander Paul Boeren zijn dame weg in de veronderstelling dat Paul een toren weggaf. Helaas voor Nico kreeg hij na het nemen van Pauls toren een schaakje en dame kon er niet tussen. Kwaad op zichzelf vertrok hij huiswaarts. Niets bijzonders aan de hand, want hij heeft nog steeds kansen zich te gaan bemoeien met de podiumplaatsen. Kapers op de kust zijn er ook. Oppassen geblazen. De top 5 is als volgt:
1. 54 punten: Frans van Duuren
2. 50 punten: Gideon Deijkers (sb 908)
3. 50 punten: Nico Zaal (sb 889)
4. 50 punten: Gertjan Portengen (sb 882)
5. 50 punten: Gerard Goverde (sb 865)