kop3.jpg

Interne competitie ronde 30 d.d. 07 mei 2019

 Groep A

Nog steeds is er de mogelijkheid dat Rens Oomen ingehaald kan worden door nog slechts een schaker en wel Rob van Berkel. Wint de laatste tweemaal en verliest de eerste tweemaal dan eindigen zij gelijk en zal het aantal weerstandspunten de doorslag moet geven. Maar of Rens het zo ver zal laten komen daar twijfel ik niet aan. In ieder geval heeft Rob de druk op de ketel laten staan, want hij won van Bas Ligtenberg die een enorme aanval op zich zag afkomen en er was geen houden mee aan voor Bas. Op een ander bord was Rens een hevige strijd aan het voeren tegen Kees Ooms. Toen de dames werden afgeruild, alle andere zware stukken waren van het bord, maakte Kees de opmerking dat het remise is. Rens wist niet wat hij hoorde, maar Kees had het wel bij het rechte eind na enige tijd nog proberen van Rens. Lange tijd heb ik gemeld dat de top 3 wel bekend zou zijn, maar het is plotseling mogelijk dat twee anderen, Jasper Willeboordse en Kees Ooms, de huidige nummer drie kunnen inhalen. Echter dan moet er een wonder gebeuren. Mark tweemaal verliezen en Jasper en Kees tweemaal winnen. Dan zijn de weerstandspunten doorslaggevend. Het is allemaal een utopie, maar je weet het nooit. In ieder geval staan Jasper en Kees op gelijke hoogte. De eerste wist in zijn partij tegen Willem van der Linden twee pionnen te winnen en dit was voldoende voor de winst. Jasper heeft er wel voor moeten vechten, want de zware stukken, dame en toren, stonden nog op het bord en eeuwig schaak zit er dan nog in. Er zijn nog wel een aantal spelers die staan te kloppen op de deur om eventueel in de top 5 te komen. Zij die hier nog aanspraak voor maken zijn: Leo Rietveld (96 punten), Willem van der Linden (94), Sebastiaan Dijksman (93), Kees van Dongen (92) en Edwin Lessmann (90). Maar deze spelers hebben wel een groot gat te dichten. De wonderen zijn de wereld niet uit. De top 5 is als volgt:
1. 118 punten: Rens Oomen
2. 110 punten: Rob van Berkel
3. 104 punten: Mark Smits
4.   98 punten: Jasper Willeboordse (wp 2741)
5.   98 punten: Kees Ooms (wp 2719)

Groep B

Wie gaat er met de hoogste eer strijken? Vele kanshebbers zijn er nog en in de komende ronden zal duidelijk worden wie er de langste avond heeft. Hoe meer punten hoe sterker de tegenstander kan zijn. Dat is vervelend, want het goede spel wordt daardoor enigszins teniet gedaan. Voorlopig heeft Hans Korsse de belangrijkste positie in handen: nummer een. In het duel tegen Jan van Roestel ging het alle kanten van het bord op. Dan weer naar links, dan weer naar rechts. Wie heeft de sterkste zenuwen? Wie begaat er een fout? Spannend bleef het tot het einde van de partij die eindigde in een anticlimax. Jan ging door zijn vlag en hosanna dus voor Hans. Vijf punten in the pocket. Waren er in de voorgaande ronde nog vijf gedeeld koploper, allen lieten nu wat liggen. Bas Ligtenberg nam het op tegen Rob van Berkel. De eerste kreeg een behoorlijke aanval voor zijn kiezen en wist het tij niet te keren. Daardoor raakt Bas ineens vier punten achter op Hans. Niet getreurd, het kan nog worden rechtgezet. Fred Pardoel speelde tegen Kees van Dongen die na een zet of negen een verkeerde keuze deed door in plaats van met de b-pion op c6 te slaan. Een niet zo’n goede keuze waar Fred overigens niet echt gebruik van maakte. In het middenspel verzuimde hij een eindspel in te gaan met een waarschijnlijk iets beter paard tegen een slechte loper. Het kwam niet zo ver, want Fred koos geld voor zijn eieren en bood remise aan wat maar al te graag door Kees werd geaccepteerd. Karoly Kapitany en Edwin Lessmann hebben maar wat zitten doen. Echte serieus schaken was er niet bij en dat resulteerde in een remise. Michiel Stafleu kon niet aanwezig zijn en scoorde slechts een puntje en loopt nu achter de feiten aan. Marc Ermes maakte korte metten met Bouke Jansma (88 punten) die de opening totaal verkeerd behandelde. Na een goed half uurtje was het karwei voorbij. Marc behoudt daardoor kansen op een eerste plek. Enigszins een kleine hoop mag Kees de Leeuw (88 punten) nog koesteren ondanks het verlies dat hij leed tegen Paul Boeren. De top 6 ziet er dan zo uit:    
1. 94 punten: Hans Korsse
2. 92 punten: Fred Pardoel (wp 2565)
3. 92 punten: Karoly Kapitany (wp 2506)
4. 90 punten: Bas Ligtenberg (wp 2605)
5. 90 punten: Marc Ermes (wp 2556)
6. 90 punten: Michiel Stafleu (wp 2541)

Groep C

Is er een beslissing? Nog niet helemaal. Wel is er een afscheiding gekomen ten aanzien van de kop. Waren het er de vorige keer twee, nu is het er nog maar een. Frans Bayings is voorlopig afgehaakt ten opzichte van Paul Boeren. De laatste speelde een zeer aanvallende partij tegen Kees de Leeuw. Wat Kees ook probeerde, de juiste zetten werden niet gevonden. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek er een hopeloze stelling voor Kees overgebleven te zijn. Twee torens tegen een dame. Maar de kastelen werkten niet samen en middels schaakjes ging er een verloren. Frans nam het op tegen Gert Vogelaar die er voor wilde gaan, want over het algemeen biedt Frans snel remise aan. Na een anderhalf uur was het zover. De partij is remise geworden zonder dat het evenwicht werd verbroken. Nico Zaal dicht zichzelf kansen toe om roet in het eten te gaan gooien voor Paul Boeren. Weliswaar blijf de achterstand van Nico op Paul vier punten. Middels een zege op Jan de Gardeijn blijft Nico uitzicht houden op de hoogste positie. Gideon Deijkers zal hogeschoolschaak moet gaan spelen om nog in aanmerking te kunnen komen voor de eerste plek. In deze ronde haalde hij het onderste uit de kan tegen Janleendert Dogterom, maar deze wilde niet onderdoen voor zijn tegenstander en dan is over het algemeen de uitslag een puntendeling. Astrid Martens is na haar nederlaag tegen Hennie Daniëls uitgeschakeld om nummer een te kunnen worden. Tweemaal winnen is wellicht niet voldoende, want haar weerstandspunten zijn een pak lager dan die van Paul en Frans. Door deze ontwikkelingen is de top 5:
1. 90 punten: Paul Boeren
2. 88 punten: Frans Bayings
3. 86 punten: Nico Zaal
4. 84 punten: Gideon Deijkers
5. 82 punten: Astrid Martens