Interne competitie ronde 29 d.d. 30 april 2019

Algemeen

Voetbal kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Veel schakers gaven de voorkeur aan het balspel. Reguliere afmeldingen er bij opgeteld, dan heb je een klein aantal leden die toch bereid zijn te komen schaken. 34 mensen aanwezig.
Jammer genoeg liep de indeling deze ronde niet van een leien dakje, waardoor er paringen uitrolden die eigenlijk niet zouden hebben mogen plaatsvinden. En ja, als dan degene die het programma tot in de topjes van de vingers heeft niet aanwezig is, dan is het even behelpen. Er uit komen lukt altijd. Ondertussen is het probleem opgelost en zal het programma weer de juiste indeling geven.

Groep A

Kan hij in deze ronde al kampioen worden? Ja, want zijn naaste belagers zijn geen van beiden aanwezig. Heeft er een van de twee nog een joker ter beschikking? Jammer genoeg wel en daardoor moet het kampioenschap uitgesteld worden als hij de partij wint. Rens Oomen heeft het opgenomen tegen Kees van Dongen en de laatste heeft zich met hand en tand verdedigd, maar het mocht helaas niet baten. Een kleine hallucinatie werd Kees fataal. In de veronderstelling een pion te verliezen, veld c5 was gedekt door de loper op f8, over het hoofd gezien, speelde Kees b6 en daardoor werd de pion op d6 kanonnenvoer. In plaats van de gespeelde zet had d5 gedaan moeten worden. Nu speelde Rens heel vakkundig op de achtergebleven pion, veroverde deze met geduld en toen was het verloop van de partij een  eitje. Ondanks deze winst toch nog geen clubkampioen. Dan maar in de volgende ronde. Reden: Rob van Berkel heeft nog de beschikking over een joker, waardoor het verschil 10 punten bedraagt met nog drie ronden te gaan. Rens driemaal verliezen (wat uiteraard niet gebeurd), Rob driemaal winnen, dan is de laatste kampioen. Echter Mark Smits, bij driemaal winnen, nog een spaak in het wiel steken ten opzicht van Rob als deze eenmaal remise speelt. Allemaal theorie en of het in de praktijk zo zal gaan is zeer twijfelachtig. De strijd om de overige plekken in de top 5 is in alle hevigheid losgebarsten. Kees Ooms staat nu vierde, maar voelt de hete adem van drie anderen in zijn nek. Voor hetzelfde geld had Kees evenveel punten als zijn naaste drie belagers als Hennie Daniëls het pionneneindspel secuurder had gespeeld. Nu bleef er een dusdanige stand op het bord waarin beiden geen winstweg meer zagen. Van de drie achtervolgers was Leo Rietveld niet aanwezig en beschikt nog eenmaal over een joker. Willem van der Linden was eveneens niet aanwezig en heeft nog een joker om deze in te zetten. Jasper Willeboordse heeft moeten vechten voor zijn drie punten tegen Edwin Lessmann. Helaas heb ik van deze partij niets mee gekregen. De top 7 is als volgt:
1. 115 punten: Rens Oomen
2. 105 punten: Rob van Berkel
3. 103 punten: Mark Smits
4.   95 punten: Kees Ooms
5.   93 punten: Leo Rietveld (wp 2596)
6.   93 punten: Jasper Willeboordse (wp 2564)
7.   93 punten: Willem van der Linden (wp 2541)

Groep B

Het kwartet koplopers is een kwintet geworden. Fred Pardoel heeft zichzelf toegevoegd aan de voormalige leiders. Hijzelf won van een van de gegadigden om het podium te bereiken. Hij deelde de genadeklap uit aan Marc Ermes, maar om nu te zeggen dat de laatste is uitgeschakeld gaat te ver. De komende drie ronden is er nog van alles mogelijk. Hij is niet weg te slaan van de eerste positie. Het betreft Hans Korsse. Hij nam het op tegen een mede-koploper zijnde Karoly Kapitany. Er zal ongetwijfeld felle strijd zijn geleverd, ik heb geen blik op hun bord kunnen werpen, en het zal geen eenvoudige remise zijn geworden. Beiden blijven door dit resultaat gedeeld eerste. Wederom een confrontatie tussen twee oud-koplopers. Wie wint is spekkoper gezien de voorgaande uitslagen. Maar ja, het resultaat bekijkende gebeurt het niet. Bas Ligtenberg en Michiel Stafleu, die  de komende twee ronden niet aanwezig kan zijn en dus als uitgeschakeld moet worden beschouwd (geen jokers meer), willen niet voor elkaar onderdoen en dan is het eindresultaat van hun partij een puntendeling. In deze groep zijn er nog vele kapers op de kust om mee te dingen voor een podiumplaats hoewel er wel een achterstand van twee, vier of zes punten moet worden gedicht. Niet onmogelijk. Degenen die hiervoor in aanmerking komen zijn: Bouke Jansma en Kees de Leeuw (ieder 87 punten), Gerjos Dielissen en Marc Ermes (ieder 85 punten) en Alex Crane (83 punten). De top ziet er als volgt uit:
1. 89 punten: Hans Korsse (wp 2430)