kop9.jpg

Interne competitie ronde 28 d.d. 23 april 2019

Groep A
Is het kampioenschap beslist? Gaat hij het nog uit handen geven? Je weet het nooit. Een foutje is zo gemaakt. Maar een gat dichten van acht punten is behoorlijk groot. In de wetenschap dat hij al bijna iedereen tweemaal heeft gehad lijkt het zo goed als zeker dat Rens Oomen zichzelf zal gaan opvolgen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee moet hij gedacht hebben, want een ronde eerder had tegenstander Jasper Willeboordse nog voor een verrassing gezorgd door te winnen van Rob van Berkel. Als er iets moois aan de einder gloort, dan blijft men attent. Zo ook Rens in zijn partij deze ronde. Jasper moest een kwaliteit inleveren en dat bleek voldoende om de winst in de wacht te slepen. Een van de naaste concurrenten, Mark Smits, kon nog roet in het eten gooien, maar dan moet je wel aanwezig zijn. Andere zaken noopte hem af te zeggen. De tweede achtervolger, Rob van Berkel, heeft maar zelden in de interne competitie tweemaal achtereen verloren. In een attractieve partij tegen Frank Verkooijen moest Rob het onderspit delven. Frank offerde een dame en had voldoende compensatie om de partij naar zich toe te trekken. Kees Ooms is wel heel eenvoudig aan de winst weten te komen. Een kleine onoplettendheid, te snel rokeren, van Hein Huijbregts leverde Kees een stuk meer op weliswaar tegen twee pionnen. Hein ploeterde maar wat aan om Kees nog een loer te draaien, maar deze was niet te vermurwen en speelde het spelletje zodanig uit dat de opponent in zetdwang kwam en opgaf. Sebastiaan Dijksman completeert de top 5, want hij zette zijn laatste joker in. In diens nek hijgen nog drie spelers die op het randje van deze top staan te weten Leo Rietveld, Jasper Willeboordse en Willem van der Linden. De voorlopig beste 5 van deze groep zijn: 
1. 110 punten: Rens Oomen
2. 102 punten: Mark Smits (wp 2531)
3. 102 punten: Rob van Berkel (wp 2402)
4.   92 punten: Kees Ooms
5.   91 punten: Sebastiaan Dijksman 

Groep B
Is het mogelijk een redelijke achterstand nog ongedaan te maken? Dat is een vraag die de komende ronden beantwoord zal worden, want in deze groep is het compleet onduidelijk wie er welke prijs vandoor zal gaan. Na de resultaten van deze ronde zijn er vier koplopers waar te nemen. Hans Korsse herstelde zich na een opgelopen zeperd in de vorige ronde. Het nam het op tegen Edwin Lessmann en speelde een dijk van een partij. In het vergevorderde eindspel had Hans zelfs de betere kansen, want Edwin besloot om er eeuwig schaak van te maken. Een poging om op winst te spelen zou fataal voor hem aflopen bleek in de analyse. Bas Ligtenberg nam het op tegen Kees van Dongen. Geen van beiden had een echt strijdplan en de wil om er iets van te maken en dan zit er niets op dan de remisehaven op te zoeken. Wel blijft Bas gedeeld koploper. Michiel Stafleu heeft zich eveneens aan de kop genesteld, want een winst op een concurrent, Gerjos Dielissen, geeft Michiel het recht op een gedeeld leiderschap. Van meet af draaide hij de duimschroeven aan bij Gerjos en deze wist zich niet los te wrikken. Karoly Kapitany is laatste van het kwartet leiders. Het had er alle schijn van dat hij zou gaan winnen, want Marc Ermes had in het eindspel een ”kreupel” paard maar daar stond ook een loper tegenover die Karoly’s pionnen moest blijven dekken. Marc maakte echter de fout de torens af re ruilen en toen bleek er een gelijkwaardige stand over hoewel beiden het nog probeerde om te winnen. Derhalve een remise. Fred Pardoel en Bouke Jansma speelden tegen elkaar en er zou iemand zo maar af kunnen haken. Bouke offerde een kwaliteit en had voldoende evenwicht om niet de verliezen. Fred moest zich redelijk verdedigen, maar kweet zich voorbeeldig van zijn taak. Resultaat: ieder met drie punten huiswaarts en uitzicht op een van de podiumplaatsen blijft in zicht. Zij die zich zeker nog niet uitgeschakeld voelen zijn een vijftal schakers met vier of zes punten te overbruggen. Het zijn: Gerjos Dielissen en Kees de Leeuw (ieder 82 punten) en Jo Godderij, Frank Creuels en Alex Crane (ieder 80 punten). De top 7 ziet er als volgt uit:
1. 86 punten: Hans Korsse (wp 2266)
2. 86 punten: Bas Ligtenberg (wp 2261)
3. 86 punten: Michiel Stafleu (wp 2233)
4. 86 punten: Karoly Kapitany (wp 2186)
5. 84 punten: Fred Pardoel (wp 2237)
6. 84 punten: Marc Ermes (wp 2234)
7. 84 punten: Bouke Jansma (wp 2229)  

Groep C
Hier is het echt ongewis wie er vandoor zullen gaan met een prijs. Iedere week meldt zich weer een ander aan het front hoewel de eerlijkheid gebiedt dat Paul Boeren en Frans Bayings wel de meest constanten zijn en dus recht van spreken hebben op een prijs. Maar met nog vier speelronden te gaan kan het ook gebeuren dat zij zonder iets eindigen waar ik overigens niet in geloof. Voornoemde schakers geven elkaar geen duimbreed toe en gaan nog gezamenlijk aan de leiding. Paul Boeren neemt het op tegen de op papier sterkere Hennie Daniëls. Maar ja wat zegt dat? Om spel te krijgen offert Paul een stuk voor twee pionnen en het is niet eenvoudig om dan ook definitief een goed resultaat te bereiken. Is de tegenstander in verwarring gebracht? Denkt hij dat hij al gewonnen heeft? Ik kan niet in iemands hoofd kijken. Maar wat Hennie presteerde was ongelooflijk. In twee zetten een gewonnen stelling uit handen geven is wel heel zuur. Het gebeurde en Hennis zat behoorlijk in zak en as. Paul heel gelukkig met het cadeautje. Frans Bayings bindt de strijd aan tegen Frank van Duuren waarbij nooit zeker weet wat hij nu weer op het bord brengt. Zijn commentaar op deze partij is als volgt: “Op zet 25 bood Frans remise aan in gelijkwaardige stelling maar in mijn ongebreideld optimism zag ik de glorie al naken. Maar dan moest ik wel durven offeren en besloot een kwaliteit in te leveren, en vervolgens een pion, een stuk en dat inmiddels in de hoop op eeuwig schaak. Tenslotte ging ik mat , altijd uitkijken tegen Frans, hij kan het nog steeds!” Astrid Martens heeft zichzelf een goede dienst bewezen door een kanshebber in een rechtstreeks duel te verslaan. Zij maakte haar partij tegen Nico Zaal met een leuke combinatie uit en nestelt zich nu op de derde podiumplaats met een te overbruggen twee punten achterstand. Jan de Gardeijn acht zich nog kanshebber voor het podium, want hij won van Frank Vermetten die hiermede enigszins naar achteren werd geworpen. Of Frank al uitgeschakeld is? De komende tijd zal het worden uitgewezen. Een gat dichten van zes punten lijkt veel, maar het behoort wel tot de mogelijkheden. Het is niet eenvoudig, maar toch. In ieder geval doen Gideon Deijkers en Maurits Creyghton hun uiterste best om dat te voltooien. Deze ronde hebben zij beiden hun partij weten te winnen. Gideon versloeg Gerard Goverde en helaas moest Ko Koeman de winst laten aan Maurits. Hierdoor ziet de top 7 er zo uit:
1. 82 punten: Paul Boeren (wp 2245)
2. 82 punten: Frans Bayings (2108)
3. 80 punten: Astrid Martens
4. 78 punten: Jan de Gardeijn
5. 76 punten: Nico Zaal (wp 2087)
6. 76 punten: Gideon Deijkers (wp 2083)
7. 76 punten: Maurits Creyghton (wp 2070)