kop25.jpg

Interne competitie ronde 25 d.d. 02 april 2019

Groep A
De drie gegadigden voor het podium hebben elkaar geen strobreed in de weggelegd. Alle drie wonnen hun partij. De een wat makkelijker dan de ander. Leo Rietveld dacht ik neem een pionnetje mee in de opening tegen Rens Oomen. Binnen is binnen. Echter er zat een addertje onder het gras en daar had Leo geen rekening mee gehouden. De stukken konden dan ook al na 15 zetten (!!!) in het doosje. Gretigheid wordt niet beloond? Mark Smits heeft een behoorlijk gevecht moeten aangaan tegen Sebastiaan Dijksman. Geen van beiden wilde voor elkaar onderdoen en dan is de vraag: wie beschikt er over het meeste geduld of wie maakt het eerste foutje? Hoe het precies gegaan is moet ik u schuldig blijven. Wat ik wel weet dat Mark na het optrekken van de kruitdampen de winst mee naar huis kon nemen. Rob van Berkel heeft het niet eenvoudig gehad tegen Bas Ligtenberg die zich verdedigde als een leeuw. Toch is Bas ergens in de fout gegaan, want ineens was er een uitslag genoteerd op het uitslagenformulier. Verlies voor Bas en winst voor Rob. In de achterhoede vechten anderen voor een plek in de “befaamde” top 5. Voorlopig hebben daar recht van spreken Henk Verstappen en Kees Ooms. Laten deze twee nu tegen elkaar uitkomen. Het verloop van deze partij heb ik niet meegekregen. Wat ik wel zeker weet is dat beide heren enigszins tevreden naar huis gingen, want er was geen verlies geleden. Binnen een marge van vier punten is er nog een kwartet dat aast om bij de beste vijf te eindigen. Het betreft Leo Rietveld en Jasper Willeboordse (ieder 81 punten), Sebastiaan Dijksman (80) en Willem van der Linden (79). De top 5 ziet er als volgt uit:
1. 97 punten: Rens Oomen
2. 95 punten: Mark Smits (wp 2059)
3. 95 punten: Rob van Berkel (wp 1985)
4. 83 punten: Henk Verstappen (wp 1970)
5. 83 punten: Kees Ooms (wp 1931)

Groep B
Een marge van zes punten is nog wel te overbruggen, want je weet van te voren niet wie de tegenstander zal worden. Maar liefst elf schakers hebben nog recht van spreken om in aanmerking te komen voor het beruchte podium of de vermaarde top 5. Hans Korsse en Jo Godderij hebben zich niet hoeven inspannen voor de interne competitie, want zij kregen drie punten toegewezen. Nee, geen joker, maar wel voor deelname in hun team aan de avondcompetitie. Overigens hebben beiden hun partij gewonnen. Dit terzijde. Bas Ligtenberg heeft zich met hand en tand verdedigd tegen Rob van Berkel. Het nadeel dat je Zo hoog staat is je dan ineens de spelers uit groep A tegen komt. Maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij. Helaas voor Bas wist Rob toch een gaatje te vinden om de winst op te eisen. Karoly Kapitany en Joost Rutten hebben er niet zo’n bloedige strijd van gemaakt. Per slot van rekening zijn het twee teamgenoten. Weinig van gezien van deze partij, maar uiteindelijk is besloten tot een remise. Bouke Jansma en Frank Creuels kruisten de degens. Ook hier zijn de spelers niet tot het gaatje gegaan. Na een anderhalf uur werd de vrede getekend in de wetenschap dat er niet veel averij was opgelopen gezien de uitslagen van de andere partijen in deze groep. Een legertje van een man of vijf zit op het vinkentouw met ieder 73 punten. Het zijn Fred Pardoel, Gerjos Dielissen, Alex Crane, Simon den Hengst en Kees de Leeuw. Na al deze ontwikkelingen is de top 6:
1. 79 punten: Hans Korsse
2. 77 punten: Jo Godderij (wp 1863)
3. 77 punten: Bas Ligtenberg (wp 1814)
4. 77 punten: Karoly Kapitany (wp 1746)
5. 75 punten: Bouke Jansma (wp 1782)
6. 75 punten: Frank Creuels (wp 1776)

Groep C
Een lichamelijk ongemak noopte Paul Boeren af te melden. Geen nood. Een joker levert hem drie punten op en houdt de eerste plek in zijn groep C. De jeugd tegen de oude garde. Hier kunnen we van spreken in de confrontatie tussen Gideon Deijkers en Frans Bayings. Wie wint er? De jeugd of de geslepen “oude vos”? De laatste heeft gewonnen en gaat nu over zijn tegenstander heen naar plek twee. Daniël Compagner kan zich ook nog gaan mengen om de strijd voor het kampioenschap. Hij nadert nu de koploper tot op vijf punten na een zege op Gerard Goverde. Nico Zaal is de aanvoerder van een kwintet achtervolgers dat op 67 punten staat. Nico speelde extern in zijn avondteam en kreeg “gratis” drie punten bijgeschreven. Rob de Ruyter wil zich gaan mengen in des strijd om het podium, want hij won zijn partij tegen Dirk Gietelink. Helaas kon Astrid Martens niet aanwezig zijn en beschikt niet meer over jokers. Een schamel puntje heeft zij gekregen. Frank Vermetten had iets hoger kunnen staan, maar dan moet je wel de partij winnen. Het lukte hem niet om dat te doen tegen Frank van Duuren. De top 8 ziet er dan zo uit:
1. 73 punten: Paul Boeren
2. 71 punten: Frans Bayings
3. 69 punten: Gideon Deijkers
4. 68 punten: Daniël Compagner
5. 67 punten: Nico Zaal (wp 1677)
6. 67 punten: Rob de Ruyter (wp 1670)
7. 67 punten: Astrid Martens (wp 1664)
8. 67 punten: Frank Vermetten (wp 1515)