kop5.jpg

Interne competitie ronde 24 d.d. 26 maart 2019

Groep A
Henk Verstappen denkt bij zichzelf, laat ik een s remise aanbieden in de veronderstelling dat Rens Oomen het niet zal aannemen. Tot Henks verbazing wordt het aanbod geaccepteerd. Dit leidt tot de opmerking van Henk: “Als hij het aanneemt staat hij slechter.” Mark Smits heeft zichzelf een goede dienst bewezen door te winnen van Frank Verkooijen een niet te onderschatten tegenstander. Mark was net iets slagvaardiger dan Frank en ja dan gaat de winst neer degene die er net iets beter voor staat. Rob van Berkel heeft verzuimd de genadeklap uit te delen aan Kees Ooms. In een betere positie besloot Rob niet de juiste voortzetting te kiezen en gaf hierdoor Kees de kans er alsnog remise van te maken. Een gemiste kans van Rob om gedeeld de leiding te nemen. Leo Rietveld heeft een mazzeltje gehad tegen Jo Godderij die zelf van mening is dat hij beter heeft gestaan. Maar ja, dan moet je het wel afmaken. Doe je dat niet dan gaat de tegenstander er met de winst vandoor. In dit geval dus Leo. Om de podiumplaatsen zal de strijd gaan tussen Rens Oomen, Mark Smits en Rob van Berkel aangezien het verschil met de nummer vier respectievelijk 12 en 10 punten bedraagt.  De top 6 ziet er als volgt uit:
1. 92 punten: Rens Oomen
2. 90 punten: Mark Smits (wp 1886)
3. 90 punten: Rob van Berkel (wp 1834)
4. 80 punten: Henk Verstappen (wp 1820)
5. 80 punten: Leo Rietveld (wp 1793)
6. 80 punten: Kees Ooms (wp 1785)

Groep B
Binnen een marge van zes punten bevinden zich twaalf spelers die allemaal nog uitzicht hebben op een prijs aan het eind van het seizoen. Wie heeft de langste adem? Welke tegenstanders krijgt men? Is men altijd aanwezig? De laatste negen ronden, misschien is het al eerder beslist, zullen uitwijzen wie er met de eerste, de tweede en derde eer gaan strijken. Een door een licht griep gevelde Hans Korsse moest verstek gaan maar heeft wel de leiding weten te behouden, hoewel hij nu gezelschap heeft gekregen van Bas Ligtenberg. Hans heeft nog de mogelijkheid gebruik te maken van een joker en daardoor blijft hij in de race. Met een heel goed seizoen is Bas Ligtenberg bezig. Heeft hij de ambitie om te promoveren naar de A-groep? Hij heeft er alle schijn van, want hij wist een blunder van Jan van Roestel zodanig af te straffen dat zijn opponent met een verlies huiswaarts werd gestuurd. Jo Godderij heeft zichzelf niet weten te belonen tegen Leo Rietveld. Sta je beter, dan moet je het nog maar zien te winnen. En klein foutje is zo gemaakt en dan gaat het mis. Jammer voor Jo. Geen winst, zelfs geen remise, maar een nederlaag. Karoly Kapitany dacht dat Kees van Dongen hem een verlies aan de broek zou smeren, maar in de analyse bleek de winstweg voor Kees nog niet geheel duidelijk. Door zetherhaling werd de vrede getekend. Fred Pardoel kwam in het eindspel een pionnetje voor, maar alle andere pionnen van Matthijs van Merwijk stonden op de andere kleur. Het paard van Matthijs was iets beweeglijker, maar kon niet direct de stelling van Fred binnendringen. Toen beiden het nut van verder spelen inzagen, namen ze genoegen met een puntendeling. Twee concurrenten in deze groep nemen het tegen elkaar op en beiden zullen punten laten liggen. Maar wie het meest? In dit geval was het Alex Crane die twee punten achterliet, terwijl Frank Creuels een bonus had van twee punten. Rara, hoe kan dat. Als een partij in een draw eindigt dan heeft men drie punten. Echter bij winst is er een bonus van twee en bij een verlies is de negatieve bonus twee punten. Bouke Jansma zette een joker in en blijft hierdoor nog in de race voor de bovenste drie plekken. Na het voornoemde zevental zijn er maar liefst nog vijf spelers die in aanmerking kunnen komen. Op het vinkentouw zitten Marc Ermes, Alex Crane, Gerjos Dielissen, Simon den Hengst en Janleendert Dogterom. De top 7 na al deze bespiegelingen ziet er zo uit:
1. 76 punten: Hans Korsse (wp 1688)
2. 76 punten: Bas Ligtenberg (wp 1665)
3. 74 punten: Jo Godderij (wp 1728)
4. 74 punten: Karoly Kapitany (wp 1620)
5. 72 punten: Fred Pardoel (wp 1663)
6. 72 punten: Frank Creuels (wp 1645)
7. 72 punten: Bouke Jansma (wp 1639)

Groep C
Na een zetje of acht wist Paul Boeren een stuk te winnen tegen Simon den Hengst. Zou voldoende moeten zijn voor de winst? Maar ja als een bord nog vol met stukken staat en er is compensatie dan vecht je tot het bittere eind. Beiden hebben dat dan ook gedaan en het uiteindelijke resultaat was een remise. Zijn beiden er tevreden mee? Ja en nee. Gideon Deijkers gaat zich weer bemoeien met de bovenste plekken. Hij wist te winnen van Frank van Duuren wat op zich een goede prestatie is. Beloning: voorlopig plek twee. Zit er nog meer in het vat? Frans Bayings laat de teugels wat vieren en heeft klaarblijkelijk geen zin om een prijs in de wacht te slepen. Onzin natuurlijk, want iedereen gaat voor het hoogste. Het kan weleens gebeuren dat de tegenstander beter is. Dan is verlies onvermijdelijk. Dit was dus van toepassing voor Frans. Nog steeds in de race blijft Astrid Martens en ziet iets moois aan de einder. In ieder geval was Ties Tienhoven het haasje van haar dadendrang en moest een verlies incasseren. Astrid heeft een gaatje te overbruggen van vier punten. De een verliest en zelf win je, dan is het gat gedicht. Frank Vermetten heeft een veer moeten laten, want tegen een op papier veel sterkere Rolf Goossen heeft hij het niet bol kunnen werken. Op papier kan men wel sterker zijn, maar achter het bord is een foutje snel gemaakt, waardoor de sterkere speler het af moet leggen. De top 5 is als volgt:
1. 70 punten: Paul Boeren
2. 68 punten: Gideon Deijkers
3. 66 punten: Frans Bayings (wp 1566)
4. 66 punten: Astrid Martens (wp 1539)
5. 66 punten: Frank Vermetten (wp 1401)