kop12.jpg

Interne bekercompetitie ronde 3

GESPEELD OP DINSDAG 15 JANUARI 2019

Jammerlijk heeft Nico Zaal zijn bekeravontuur geen vervolg kunnen geven na een verrassende plaatsing in deze ronde. Hij moest het opnemen tegen RON GRAUMANS die de plicht had om verder te komen en dat kon alleen maar door te winnen. Ron heeft zich uitstekend van zijn taak gekweten en wellicht dat de spanning voor Nico te groot was.

GESPEELD OP DINSDAG 22 JANUARI 2019

Ijzer met handen breken? Tegenstander beter? Gelijkwaardig aan elkaar? Allemaal ingrediënten om een partij te moeten beslissen als een van beiden per se moet winnen om de volgende ronde te bereiken. FRANK DE JONG en Rob van Berkel namen het tegen elkaar op en aangezien het ratingverschil slechts 40 punten bedroeg had Rob de eer om te moeten zegevieren voor het bereiken van de volgende ronde. Maar in plaats van dat te doen kreeg hij de kous op de kop en verloor, waardoor Frank zich plaatst voor de kwartfinale.
Weer zo’n partij waarbij het ratingverschil minimaal is. Slechts 17 punten in het voordeel van Sebastiaan Dijksman. Een zware opgave dus voor HEIN HUIJBREGTS die met de witte stukken de eer had om zijn opponent te verslaan. Dat Hein een goed schaker is weten we allemaal, maar om dan een gelijkwaardige opponent te vloeren vraagt enorm veel geduld. Hij had dit en stuurde Sebastiaan huiswaarts met een nul.
Willem Boogert heeft zijn beste beentje voor gezet, maar bleek toch niet voldoende om RENS OOMEN uit te schakelen. Een gelijkwaardig begin, maar op een gegeven moment nam Rens het initiatief en dan wordt het niet eenvoudig om er nog iets positiefs uit te halen. Willem bezweek onder de druk en Rens kwalificeert zich voor de kwartfinale.
De partij Hennie Daniëls en JAN VAN ROESTEL had een bepaalde voorgeschiedenis en wegens privacy zal ik hier verder niet op ingaan. Wat ik wel heel vreemd vond was dat de partij in een remise eindigde en wel na slechts een zet of 15. Had Hennie geen zin om het onderste uit de kan te halen? Doen vrienden elkaar geen pijn? Maar door de snelle puntendeling gaat Jan door. 

GESPEELD OP DINSDAG 5 FEBRUARI 2019

Oorspronkelijk stonden er voor deze avond drie partijen op het programma. Echter door omstandigheden is er slechts een van de drie daadwerkelijk gespeeld.
Een enorme fout wordt direct afgestraft en dan dient zich het klasse-verschil aan. Dit ondervond Rob de Ruyter die het opnam tegen MARK SMITS. Na een kleine elf zetten was het pleit beslecht en kon Rob zijn biezen pakken en Mark heeft de kwartfinale bereikt.
Jammer genoeg zijn er twee partijen in deze fase van het toernooi niet gespeeld.
Peter Severeijnen moest “de overwinning” laten aan GERT VOGELAAR, aangezien Peter belangrijkere dingen aan zijn hoofd had en niet in staat bleek alsnog te spelen. Zo gemakkelijk zal Gert de laatste acht nog niet bereikt hebben.
De partij tussen CARLOS HEMMERS en Rolf Goossen was al diverse malen, als ik het goed weet driemaal, uitgesteld en als competitieleider heb ik in moeten grijpen en heb Carlos als winnaar aangewezen ondanks het gegeven dat hij alsnog er voor wilde spelen. Maar de onzekerheid bij Rolf om te kunnen schaken in februari heeft de wedstrijdleider besloten tot het voornoemde resultaat. 

Overigens heb ik eigenhandig, in tegenstelling tot wat in het interne bekercompetitiereglement alsmede het interne competitiereglement, besloten de kwartfinale te verplaatsen naar dinsdag 19 februari 2019.
Reden: op dinsdag 5 februari 2019 zijn de laatste partijen van de derde ronde gespeeld en op dinsdag 12 februari 2019 heeft de loting plaatsgevonden. Sommige schakers vinden het belangrijk zich te kunnen voorbereiden en vandaar deze verplaatsing naar dinsdag 19 februari 2019.

Interne bekercompetitie 3de ronde
       
Gespeeld op dinsdag 15 januari 2019  
Nico Zaal (1412) - Ron Graumans (1485) 0-1
       
Gespeeld op dinsdag 22 janauri 2019  
Rob van Berkel (1932) - Frank de Jong (1892) 0-1
Hein Huijbregts (1850) - Sebastiaan Dijksman (1867) 1-0
Willem Boogert (1601) - Rens Oomen (1995) 0-1
Hennie Daniëls (1701) - Jan van Roestel (1751) ½-½
       
Gespeeld op dinsdag 5 februari 2019  
Carlos Hemmers (1942) - Rolf Goossen (1672) 1-0r
Gert Vogelaar (1756) - Peter Severeijnen (1795) 1-0r
Mark Smits (2141) - Rob de Ruyter (1263 1-0
       
cursief gedrukt gaan naar de volgende ronde  
r = reglementair