kop22.jpg

Interne competitie ronde 19 d.d. 5 februari 2019

Groep A
Vrienden doen elkaar geen pijn. Ze proberen het wel, maar uiteindelijk blijken zij dan toch vriendelijk voor de ander. Rens Oomen en Rob van Berkel, gedeeld de hoogste positie hebbende, probeerden het om ergens een voordeeltje te bereiken, maar geen van beiden gaf een krimp en dan eindigt een partij in een remise. Van deze “vriendendienst” heeft Sebastiaan Dijksman de kans gegrepen om langszij te komen qua punten, waardoor hij zich gaat werpen in de strijd om het kampioenschap. Hij dwong Carlos Hemmers in de verdediging en deze wurggreep liet Sebastiaan niet meer los en wint. Mark Smits had een eenvoudige avond, want hij strafte een openingsfout van Rob de Ruyter meteen af. Leo Rietveld is voorlopig weer terug bij de beste vijf van dit moment in deze groep. Hij heeft nog wel twee schakers van zich af te werpen. Hij heeft alles in het werk gesteld om Willem van der Linden op de knieën te krijgen wat hem uiteindelijk niet lukte aangezien Willem telkens de juiste oplossing vond. Dit tot ontzetting van Leo. In zijn nek hijgen nu Kees Ooms – gewonnen van Michiel Stafleu – en Carlos Hemmers – verlies tegen Sebastiaan Dijksman – die iets minder weerstandspunten hebben. De top 7 ziet er als volgt uit:
1. 73 punten: Rens Oomen (wp 1211)
2. 73 punten: Rob van Berkel (wp 1161)
3. 73 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 1127)
4. 69 punten: Mark Smits
5. 63 punten: Leo Rietveld (wp 1121)
6. 63 punten: Kees Ooms (wp 1115)
7. 63 punten: Carlos Hemmers (wp 1111)  

Groep B
De verschillen en wisselingen van de wacht zijn klein. In deze groep zal het wel tot aan het einde van de rit zo gaan, want het is niet duidelijk wie er nu met kop en schouders bovenuit steekt. In ieder geval zijn er twee nieuwe schakers die op het hoogste treetje staan. Jo Godderij had een moeilijke avond tegen Frank de Jong. Deze had het betere van het spel, maar wist toch niet een definitieve doorbraak te forceren. Als jouw eigen aanval dan niet doorslaat, heeft de tegenstander een kans om het heft in handen te gaan nemen. Dat lukte Jo en daardoor keerden de kansen en Jo ging er met de “onverwachte” winst vandoor. Hans Korsse is een goede weg ingeslagen, want hij heeft op dit moment in de interne competitie het beste schaak naar boven gehaald. Van zijn drang om eens een kampioenschap in de wacht teslepen is Alex Crane de dupe geworden. De laatste vocht voor wat hij waard was, maar het eindspel werd door Hans net verve afgewerkt. Bas Ligtenberg strafte een onbegrijpelijke koningszet van Kees de Leeuw af. Het duurde een zeer lange tijd om het pionvoordeeltje, even later nog eentje, om te zetten in winst. Michiel Stafleu heeft van meet af aan achter de feiten aangelopen tegen Kees Ooms. Een achterstand in ontwikkeling brak Michiel uiteindelijk op, hoewel hij dacht een remise er uit te slepen, maar dat was tegen beter weten in. Wat er met Hennie Daniëls aan de hand is is een vraagteken. Voor de tweede achtereenvolgende maal verloor hij. Ditmaal moest hij zijn meerdere erkennen in Fred Pardoel. Op slechts twee punten volgt een kwartet om bij de beste vijf te komen. Door al deze verwikkelingen is de top 5 als volgt:
1. 61 punten: Jo Godderij (wp 1087)
2. 61 punten: Hans Korsse (wp 1076)
3. 59 punten: Bas Ligtenberg (wp 1068)
4. 59 punten: Michiel Stafleu (wp 1064)
5. 59 punten: Fred Pardoel (wp 1061)

Groep C
Hij blijft voorlopig aan de goede kant van de score en heeft zijn zinnen gezet om kampioen te worden van deze groep. Paul Boeren lijkt met de week beter te gaan schaken en dat betaalt zich uit. Duidelijk de alleen heerser na een overwinning op Gerjos Dielissen. Op de tweede plek staat Frans Bayings die voorlopig van geen opgeven weet en houdt de leider in het vizier na een overwinning op Daniël Compagner in een zeer lastig eindspel met de dames op het bord en zie dan maar eens eeuwig schaak te ontlopen. Het lukte Frans en de meerderheid van zijn pionnen was toen voldoende voor de winst. Ron Graumans heeft nu een redelijke kloof te overbruggen na een nederlaag tegen Marc Ermes. Een verwacht verlies van Rob de Ruyter was wel de verwachting. Maar dat het zo snel zou gaan, dat ook weer niet. Mark Smits liet geen spaan meer heel van Rob na diens enorme blunder. Uit de achtergrond is daar ineens Ties Tienhoven die zich wellicht wil gaan mengen om bij de beste vijf van zijn groep te gaan horen. In ieder geval is hij op de goede weg na een winst op Ko Koeman. De top 6 ziet er dan zo uit:
1. 59 punten: Paul Boeren
2. 57 punten: Frans Bayings
3. 55 punten: Ron Graumans
4. 53 punten: Rob de Ruyter (wp 978)
5. 53 punten: Daniël Compagner (wp 961)
6. 53 punten: Ties Tienhoven (wp 916)