kop23.jpg

Interne bekercompetitie ronde 2

De eerste ronden zijn er altijd wel wat verrassingen te noteren. Zo ook deze tweede ronde, voor zover gespeeld, heeft laten zien. Een hogere rating is niet altijd een graadmeter om zeker te zijn van de winst. Degene met een wat lagere rating kan zo maar het beste schaak naar boven halen en dan wordt het voor de tegenstander niet eenvoudig om een bres in de verdediging te slaan. Op dinsdag 11 december 2018 is zoals gezegd een gedeelte van de tweede ronde afgewerkt. Het andere deel zal plaatsvinden op dinsdag 8 januari 2019 wegens andere verplichtingen van een van de andere spelers of zelfs ziekte noopte hen niet te komen schaken.

GESPEELD OP DINSDAG 11 DECEMBER 2018
Een gewaarschuwd mens telt voor twee is een mooie uitdrukking. MARK SMITS, duidelijk de betere op papier, nam het op tegen Martijn de Wit die af en toe uit zijn slof kan schieten. Maar tevens heeft hij ondervonden wat de kracht kan zijn van een tot op de tanden gewaarschuwd schaker. Martijn had niet veel in de pap te brokkelen en kon binnen 30 zetten de stukken in het doosje doen. Geen verrassing zoals in de eerste ronde. Het zou te mooi zijn om waar te zijn.
ROB VAN BERKEL heeft zeer hard moeten werken om Marc Ermes het onderspit te laten delven. De laatste kon lange tijd alles bijbenen, maar toen hij een stukoffer pleegde ten favoure van een aanval verdedigde Rob zich uitstekend en toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek er voor Marc een niet al te beste stelling, een stuk minder, over en hierdoor feliciteerde hij zijn opponent met de overwinning.
Twee gelijkwaardige tegenstrevers nemen het tegen elkaar op en daarvan moet de witspeler winnen gezien het ratingverschil. Maar ja. Als geen van beiden een fout maakt, dan eindigt een partij in een remise. Hierdoor is de finalist van het afgelopen seizoen, 2017-2018, Arno Slagboom uitgeschakeld en kan FRANK DE JONG zich gaan opmaken voor een eventuele finalepartij als hij de komende drie partijen tot een goed resultaat brengt.
Op voorhand had Karoly Kapitany er niet veel hoop op om SEBASTIAAN DIJKSMAN uit te schakelen. Maar je moet de huid natuurlijk zo duur mogelijk zien te verkopen. Karoly heeft er alles aangedaan om het zo moeilijk mogelijk te maken op het schaakbord, maar Sebastiaan blijft alles onder controle houden en slaat op het juiste moment toe.
Wederom twee evenwichtige spelers tegenover elkaar. Twee schaakvrienden zelfs. Wie gaat de strijd aan? Wordt het een salonremise? Dat kan toch niet bij een bekerwedstrijd? Het gebeurde ook niet, want Edwin Lessmann en PETER SEVEREIJNEN speelde een aantrekkelijke partij waarin Peter alle zeilen bij moest zetten om geen bakzeil te halen. Wat is de beste verdediging? Juist, een tegenaanval plaatsen. Maar Edwin was niet te vermurwen en daardoor werd hem een plek in de volgende ronde afhandig gemaakt.
Paul Boeren heeft kranig weten te weren tegen HEIN HUIJBREGTS. Het heeft er zelfs even naar uitgezien dat er een verrassing in de lucht zou hangen, want de laatste moest alle zeilen bijzetten om niet te sneuvelen. Paul deed een niet juiste voorzetting vertelde hij na afloop van de partij. En ja, dan is de opponent er als de kippen bij om deze fout af te straffen.
Matthijs van Merwijk, een veel hogere rating dan zijn tegenstander, is van een koude kermis thuisgekomen, want hij had in WILLEM BOOGERT een lastige klant om te verslaan. In een eindspel van paard tegen loper wist Willem alles in de juiste proporties in te schatten en als er dan een niet te winnen stelling overblijft kun je wel ijzer met handen, Matthijs, proberen te breken, maar een half punt is nog altijd beter dan een halve dop.
Kees de Leeuw heeft het niet eenvoudig gehad tegen GERT VOGELAAR. Uiteindelijk is de laatste huiswaarts gegaan met de zege. Helaas heb ik van deze partij helemaal niets meegekregen en vandaar slechts een kleine mededeling.
In de opening ging de tegenstrever van NICO ZAAL, Kees van Dongen, al behoorlijk het schip in. Maar geen man overboord, het bord staat nog vol stukken en er kan nog van alles gebeuren. Echter Nico verdedigde zich met hand en tand en Kees kon geen juiste winstvoortzetting vinden. Zelfs een remisevoorstel van Nico werd afgeslagen, want Kees moet zien te winnen om de volgende ronde te bereiken. Maar een aantal zetten later werd dan toch de vrede gesloten, want Nico ging bijna ten onder aan de spanning. Hij had even daarvoor, bleek achteraf bij de analyse - hij had het zelf niet gezien - een winst kunnen behalen. Maar ja een half punt betekende ook het behalen van de volgende ronde.
De laatste partij die op deze avond is gespeeld was die tussen Hein Groothuis en RON GRAUMANS en ik moet eerlijk bekennen dat ik van de strijd tussen hen helemaal niets heb meegekregen. Alleen dat Ron de partij heeft gewonnen.
Overigens heeft Ron nog iets tegoed van de vorige ronde. Abusievelijk is er een onterechte uitslag vermeld. Ron heeft zijn partij tegen René Westendorp niet verloren maar GEWONNEN. Ron, excuses voor deze slordigheid. Maar een goed lezer had al kunnen zien dat Ron in de volgende ronde een partij heeft gehad en er nog eentje aan vast heeft gekoppeld door een plek in de derde ronde. 

NOG TE SPELEN OP DINSDAG 8 JANUARI 2019
Jasper Willeboordse – Rens Oomen
Jan van Roestel – Willem van der Linden
Bas Ligtenberg – Carlos Hemmers
Hennie Daniëls – Janleendert Dogterom
Jan de Gardeijn – Rolf Goossen
Gerard Goverde – Rob de Ruyter

Overigens heb ik eigenhandig, in tegenstelling tot wat in het interne bekercompetitiereglement alsmede het interne competitiereglement, besloten de derde bekerronde te verplaatsen naar dinsdag 22 januari 2019.Reden: op dinsdag 8 januari 2019 worden de laatste partijen van de tweede ronde gespeeld op  deze avond en tevens zal dan de loting plaatsvinden. Sommige schakers vinden het belangrijk zich te kunnen voorbereiden en vandaar deze verplaatsing naar dinsdag 22 januari 2019.

Gespeeld op dinsdag 11 december 2018  
Rob van Berkel (1932) - Marc Ermes (1649) 1-0
Arno Slagboom (1870) - Frank de Jong (1892 ½-½
Edwin Lessmann (1856) - Peter Severeijnen (1795) ½-½
Mark Smits (2141) - Martijn de Wit (1717) 1-0
Paul Boeren (1327) - Hein Huijbregts (1850) 0-1
Karoly Kapitany (1564) - Sebastiaan Dijksman (1867) 0-1
Willem Boogert (1601) - Matthijs van Merwijk (1773) ½-½
Gert Vogelaar (1756) - Kees de Leeuw (1556) 1-0
Hein Groothuis (1405) - Ron Graumans (1485) 0-1
Kees van Dongen (1705) - Nico Zaal (1412) ½-½
       
Nog te spelen op dinsdag 8 januari 2019  
Gerard Goverde (1251) - Rob de Ruyter (1263)  
Jasper Willeboordse (1853) - Rens Oomen (1995)  
Jan de Gardeijn (1321) - Rolf Goossen (1672)  
Hennie Daniëls (1701) - Janleendert Dogterom (1532)  
Jan van Roestel (1751) - Willem van der Linden (1962)  
Bas Ligtenberg (1606) - Carlos Hemmers (1942)  
       
vet en cursief gedrukt gaan naar de volgende ronde