kop15.jpg

Interne competitie ronde 31 d.d. 08 mei 2018

Groep A

Het is voor Willem van der Linden een helse opgave om het gat naar Rens Oomen te dichten. Tweemaal winnen en Rens moet dan twee keer verliezen. Aangezien hij tot en met ronde 30 slechts eenmaal heeft verloren lijkt het niet voor de hand te liggen dat Rens zijn prolongatie van clubkampioen uit handen zal geven. Willem won zijn partij tegen Bouke Jansma en legde daardoor de druk bij de aanstaande kampioen. Op het moment dat Willem klaar is met zijn opgave was al duidelijk dat Rens de hoogste trede heeft behaald, want hij had al snel een remise te pakken tegen Frank de Jong. Deze uitslag voldeed om voor de tweede achtereenvolgende maal kampioen te worden. De strijd om de eerste en tweede plek is vergane glorie. Rens eerste, Willem tweede. Wie eindigt er als derde. Vier gegadigden komen hier voor in aanmerking. Carlos Hemmers heeft het beste vooruitzicht om dit te behalen na een zege op Henk Verstappen, die onnodig een pion weggaf in het eindspel. Carlos was er als de kippen bij om dit geschenk te verzilveren. Sebastiaan Dijksman heeft zichzelf in de voet geschoten, want hij moest een puntendeling accepteren tegen Kees van Dongen na een voor de laatste rare opening. Of Sebastiaan gewonnen heeft gestaan bleek niet uit de analyse. Kees Ooms is de derde die nog aanspraak kan maken voor een podiumplaats. Hij won van Jo Godderij en heeft na twee nederlagen een kleine kans om als derde te eindigen. Hoe het allemaal zal verlopen is op dit moment koffiedik kijken. Spannend zal het wel blijven. Een hele kleine kans heeft Jasper Willeboordse nog. Hij speelde remise tegen Rob van Berkel en daardoor blijft de mogelijkheid open om een derde podiumplaats te bereiken. Maar ja, dan moet er wel een klein wondertje gebeuren. Het kan zelfs zo uitpakken dat de voornoemde vier (Carlos, Kees, Sebastiaan en Jasper) op hetzelfde aantal punten kunnen eindigen. Wie het gaat worden zal beslecht worden in ronde 32. De top 6 ziet er als volgt uit:
1. 123 punten: Rens Oomen KAMPIOEN
2. 117 punten: Willem van der Linden
3. 109 punten: Carlos Hemmers
4. 107 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 3099)
5. 107 punten: Kees Ooms (wp 3081)
6. 105 punten: Jasper Willeboordse

Groep B

Er blijven nog negen kanshebbers over om de titel in de wacht te slepen. Maar ja, dan moet het wel heel raar lopen als er zoveel spelers hetzelfde aantal punten behalen. Het is mogelijk. Wel is alles afhankelijk van wie tegen wie speelt. Is het een onderling treffen? Komt men tegen A-speler? Het zal duidelijk worden in ronde 32 wie er met de hoogste eer andoor zal gaan. In het seizoen 2017-2018 was 96 punten voldoende om kampioen te worden. Zal dat dit seizoen ook zo zijn? In ieder geval hebben Bouke Jansma en Frank Creuels de beste papieren. Bouke had wederom een zware tegenstander te bekampen en speelde een alles of niets partij tegen Willem van der Linden. Het werd jammerlijk voor Bouke niets. Door deze nederlaag zag hij wel een andere schaker op gelijke hoogte komen. Frank Creuels heeft zichzelf een zeer goede dienst bewezen en won van concurrent Marc Ermes die een kans behoudt voor een van de podiumplaatsen. Bouke en Frank hebben een kleine marge ten opzichte van vijf spelers (twee punten), een speler (drie punten) en een speler (4 punten).Martijn de Wit lijkt evenals het voorgaande seizoen weer buiten de boot te vallen voor de eerste plek. Hij moest het onderspit delven tegen Edwin Lessmann en Martijn behoudt een kleine kans op. Ja, waarop? Eerste, tweede of derde? Of helemaal niets? Maar zo zijn er nog die in hetzelfde schuitje zitten als Martijn. Wat te denken van Karoly Kapitany. Hij heeft zichzelf een slechte dienst bewezen om tegen Simon den Hengst een remise te moeten accepteren in een gewonnen stand. Karoly liet zich meespelen in Simons tijdnood en dat gaat dan ten koste van je eigen spel. Daardoor blijft de laatst vermelde een kans behouden op. Jo Godderij is ook niet geheel kansloos ondanks zijn nederlaag tegen Kees Ooms. Alles is afhankelijk wie men in de laatste ronde (32) tegenover zich heeft. Er in blijven geloven is het devies. Rolf Goossen kan weleens een gevaarlijke outsider worden, want hij zal wellicht een iets zwakkere opponent treffen in de allerlaatste ronde. Maar ja, eerst wel zien te winnen en dan maar afwachten wat de concurrentie doet. Rolf pakte vijf punten middels een overwinning op Zef Hendriks. De laatste die het klassement door de war kan schoppen is Eduard Fakkel die middels een puntendeling tegen Hennie Daniëls een minieme kans heeft om kampioen te worden. Maar ja, zoals al reeds eerder gememoreerd zal alles afhangen van wie tegen wie zal spelen. Uiteraard zullen er nog wel andere in aanmerking kunnen komen voor een podiumplaats, maar dat wordt hele opsomming. Zie hiervoor dan ook de stand na ronde 31 op de website. Spanning verzekerd in de laatste ronde. Door al deze ontwikkelingen is de top 9 als volgt:
1. 95 punten: Bouke Jansma (wp 2884)
2. 95 punten: Frank Creuels (wp 2821)
3. 93 punten: Martijn de Wit (wp 2840)
4. 93 punten: Karoly Kapitany (wp 2802)
5. 93 punten: Simon den Hengst (wp 2770, sb 3093)
6. 93 punten: Jo Godderij (wp 2770, sb 2896)
7. 93 punten: Marc Ermes (wp 2756)
8. 92 punten: Rolf Goossen
9. 91 punten: Eduard Fakkel

Groep C

Er is slechts een persoon die nog roet in het eten kan gooien inzake het kampioenschap van deze groep. Nico Zaal kan de afloop van het seizoen voor Hans Korsse nog zuur maken. Een voorsprong van vier punten kan net niet voldoende zijn om de titel in de wacht te slepen. In ieder geval heeft Hans dankzij een puntendeling tegen Gert Vogelaar alles nog in de hand. De aanstaande kampioen staat een straatlengte voor qua weerstandspunten. Kan Hans al als winnaar gefeliciteerd worden? Het moet wel heel raar zijn als dat niet het geval zou zijn. Aan het einde van de rit kan hij wel op gelijke hoogte eindigen met Nico Zaal die hiervoor zijn kansen behield door een remise te bereiken tegen Alex Crane. Twee spelers kunnen dus op hetzelfde aantal punten uitkomen. Voor de strijd om de derde medaille strijden nog zes schakers waar Gideon Deijkers er het beste voorstaat ondanks zijn verlies tegen Matthijs van Merwijk. Veel sterke tegenstanders heeft Gideon gehad en dat kost hem de hoogste prijs. Maar niet getreurd, hij kan zelfs nog tweede worden. Allemaal speculaties die opgelost zullen zijn na het spelen van de slotronde (32). Maar er zijn nog meerdere kandidaten die azen op een podiumplaats. Daniël Compagner is er daar een van, want hij is bezig aan sterke eindsprint. Deze keer liet hij Gerard Goverde met lege handen staan. De laatste heeft een minimale kans op een prijs. Gertjan Portengen had het wellicht nog spannender kunnen maken als hij eindspel tegen Michiel Stafleu had weten door te spelen. Maar ja, als telt niet in de sport. Derhalve werd besloten tot een draw. Ron Graumans, afwezig, en Astrid Martens kunnen zichzelf een goede dienst te bewijzen door in de allerlaatste ronde te winnen en daarmee de druk weg te leggen bij Gideon. Een remise moest Astrid accepteren tegen Rob de Ruyter. Ook hier blijft de spanning gewaarborgd. Overigens behaalde de kampioen van 2017-2018 de eerste plek met 94 punten. De top 8 ziet er dan zo uit: 
1. 93 punten: Hans Korsse
2. 89 punten: Nico Zaal
3. 87 punten: Gideon Deijkers
4. 86 punten: Daniël Compagner
5. 85 punten: Gertjan Portengen
6. 83 punten: Ron Graumans (wp 2603)
7. 83 punten: Astrid Martens (wp 2588)
8. 83 punten: Gerard Goverde (wp 2457)