kop11.jpg

Interne competitie ronde 30 d.d. 1 mei 2018

Groep A
Is de beslissing gevallen? Is de aanstaande nieuw clubkampioen bekend? Het moet wel heel raar lopen als het hem niet zou lukken om voor de vierde keer het kampioenschap binnen te halen. Naaste concurrent Willem van der Linden kreeg na een goed uur spelen een remiseaanbod van Henk Verstappen. Maar daar ging Willem niet op in wetende dat de achterstand eventueel op zou kunnen lopen. Maar ja, na twee uur spelen werd er dan toch de vrede getekend. Twee koplopers speelden tegen elkaar. Twee? Ja, want de leiders van groep A en B speelden tegen elkaar. Een zware opgave voor Martijn de Wit (B). In de vorige ronden had hij Rob van Berkel op remise gehouden en had gewonnen van Kees Ooms. Is er nogmaals een huzarenstukje mogelijk? Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dus was Rens Oomen (A) bij de pinken en ondertussen wist hij wat te doen. Hij won en neemt meer afstand van de nummer twee die op een klein mirakel moet rekenen. De strijd om de derde plek is in volle hevigheid ontbrandt. Leek Kees Ooms op weg deze in de wacht te gaan slepen, nu heeft hij voorlopig het nakijken na een nederlaag tegen Edwin Lessmann. Een Angstgegner voor Kees? Sebastiaan Dijksman staat nu op weerstandspunten op plek drie en kon gebruikmaken van een joker aangezien hij forfait gaf. Carlos Hemmers staat op gelijke hoogte qua punten na een puntendeling tegen Frank de Jong. De voornoemde heren hadden gezelschap kunnen krijgen van Jasper Willeboordse die een verkeerde voortzetting koos tegen Kees van Dongen die daardoor de meubelen kon redden. Tot teleurstelling van Jasper moest er genoegen genomen worden met drie punten. De top 6 ziet er als volgt uit:   
1. 120 punten: Rens Oomen
2. 112 punten: Willem van der Linden
3. 104 punten: Sebastiaan Hemmers (wp 2912)
4. 104 punten: Carlos Hemmers (wp 2815)
5. 102 punten: Jasper Willeboordse (wp 2904)
6. 102 punten: Kees Ooms (wp 2890)

Groep B
De strijd om de drie hoogste ereplaatsen in volle gang. Tot en met de nummer 7, slechts vier punten achter, is het mogelijk om zich te gaan mengen in de kopposities. Belangrijk is wie er tegen wie gaat spelen in de laatste twee ronden. Wie gaat het worden? Krijgt deze groep een soort zelfde ontknoping las in het seizoen 2016-2017? Het zou zo maar kunnen. Schaken blijft mensenwerk en de zenuwen moeten in bedwang gehouden worden. In deze ronde waren ontmoetingen tussen louter de top 10 B-spelers. Hoe mooier wil je het hebben? De enige uitzondering was Martijn de Wit. Hij heeft de pech gehad het op te moeten nemen tegen de aanstaande clubkampioen, Rens Oomen. Gaat Martijn hetzelfde scenario herhalen gezien het voorgaande seizoen. Net gewipt en buiten de prijzen gevallen. Hij heeft zijn uiterste best gedaan en zijn opponent had natuurlijk de resultaten van de laatste weken om zijn netvlies. Niet laten verrassen, eigen spel spelen en dan moet het lukken. Rens slaagde er dan ook in Martijn van zich af te houden en het verlies van Martijn kost hem voorlopig de koppositie. Deze is nu in handen van Bouke Jansma die een overwinning boeket tegen Karoly Kapitany. Deze liet zich in de opening verrassen, leverde een pion in en de sterke lopers van zijn opponent deden hun duit in het zakje. Bouke liet zich het kaas niet meer van het brood eten en pakte de zege. Zijn 96 punten voldoende om kampioen te worden? Ik betwijfel het. Jo Godderij heeft eveneens een naaste concurrent voor de hoogste positie weten te verslaan. Fred Pardoel ziet zijn kansen om een kampioenschap in duigen vallen, terwijl Jo nog een prachtig uitzicht hier op heeft. Marc Ermes kon wegens ziekte niet aanwezig en gelukkig voor hem beschikte hij nog over een joker. Niet te veel averij opgelopen en de kansen blijven aanwezig om goede sier te maken. Of is het een tactische manoeuvre? Daar geloof ik niet in. Frank Creuels heeft  zichzelf een grote dienst bewezen, maar zijn tegenstander, Kees de Leeuw, niet. De eerste pakte de vijf punten en behoudt zijn kansen, terwijl Kees een stap terug heeft moeten doen en ziet de titel steeds kleiner worden. Uit de achtergrond komt daar Simon den Hengst opzetten. Begint hij op stoom te komen? Gaat hij nog potten breken en wordt hij de kampioen? In ieder geval heeft hij een goede stap gemaakt door Rolf Goossen, die voor de tweede achtereenvolgende maal verloor, te verslaan. Rolf zijn goede schaken is nu een klein beetje in een dipje geraakt. De komende twee ronden kunnen en zullen spannend zijn wie er in deze groep met de prijzen vandoor zullen gaan. Door al deze ontwikkelingen is de top 7 als volgt:
1. 94 punten: Bouke Jansma
2. 92 punten: Martijn de Wit (wp 2659)
3.92 punten: Jo Godderij (wp 2601)
4. 92 punten: Marc Ermes (wp 2597)
5. 90 punten: Frank Creuels (wp 2634)
6. 90 punten: Karoly Kapitany (wp 2623)
7. 90 punten: Simon den Hengst (wp 2603)

Groep C
Is het gat geslagen? Het is een kloof van slechts vier punten op twee achtervolgers. Dan volgen er drie spelers op vier punten van de gedeelde nummers twee. Dit trio is zo goed als zeker uitgeschakeld voor de titel. Als alles voor hen mee zit, ja dan? De leider en de nummer twee moeten dan verliezen. Dit lijkt mij een utopie. Maar je weet het niet, want er kunnen rare en onverwachte ontknopingen komen die men niet zou verwachten. Ook in deze ronde speelden een aantal van hen in deze groep tegen elkaar. Gaan ze elkaar de loef afsteken? Valt hierdoor de beslissing? Het is niet te zeggen. Voorlopig heeft Hans Korsse de beste uitzichten op een kampioenschap. In een rechtstreeks duel wist hij opkomend talent Gideon Deijkers te verslaan en daardoor moet de laatste vier punten zien in te lopen. Nico Zaal wil in de prijzen gaan vallen. Hij deed het goed en versloeg een medegegadigde en komt daardoor op vier punten van de leider. De winst werd behaald tegen Gerard Goverde, die hiermee lelijk in zijn eigen voet schoot en de kans op een goede klassering in duigen ziet vallen. Een kleine kans maakt Ron Graumans voor het podium. Na een snelle puntendeling met Frans Bayings houdt hij deze kans open. Gertjan Portengen zit in hetzelfde schuitje als Ron. Jammerlijk moet Gertjan het opnemen tegen Matthijs van Merwijk en kon diens pionnen wals niet tegen houden en dan blijft er niets anders over om de strijdbijl te begraven. De top 6 ziet er dan zo uit:  
1. 90 punten: Hans Korsse
2. 86 punten: Gideon Deijkers (wp 2458)
3. 86 punten: Nico Zaal (wp 2404)
4. 82 punten: Ron Graumans (wp 2464)
5. 82 punten: Gertjan Portengen (wp 2440)
6. 82 punten: Gerard Goverde (wp 2304)