kop18.jpg

Interne competitie ronde 29 d.d. 24 april 2018

Groep A
De strijd om de clubtitel gaat nu nog tussen twee leden: Rens Oomen en Willem van der Linden die mathematisch nog niet zeker is van de tweede plek. Klinkt tegenstrijdig, maar is wel de waarheid. Bouke Jansma had zich terdege voorbereid tegen Rens Oomen. Tegen een wat minder theoretisch onderlegde schaker zou het hem gelukt zijn de tegenstander te verrassen. Rens deed het geheel anders dan Bouke had verwacht. Weg voorbereiding en vechten voor wat je waard bent. Maar ja, Rens wist alles op waarde te schatten en behaalde de overwinning. Willem, op dat moment nog spelende tegen Rob van Berkel, wist wat hem te doen stond om op dezelfde achterstand te blijven: winnen. Wat ik gezien heb ging Willem het eindspel in met twee pionnen meer en dat is wel in goede handen bij hem om het punt binnen te halen ook al heet de opponent Rob van Berkel. Met acht punten voorsprong moet het wel heel gek lopen dat Willem geen tweede zal worden. De beste kans hierop heeft op dit moment Sebastiaan Dijksman die er een lange avond op heeft zitten tegen Arno Slagboom. Wetende wat te doen probeerde hij zijn opponent te verschalken, maar deze gaf geen kik. Dan wordt het eindresultaat een puntendeling. Kees Ooms heeft zichzelf behoorlijk in de voet geschoten en ziet de tweede plek verder aan de horizon. Twee pionnen voor tegen Martijn de Wit moet toch voldoende zijn voor de winst. Echter Martijn vecht voor wat hij waard is en weet Kees een loer te draaien door een mat in drie op het bord te toveren. Kees ging zeer zuur naar huis. Wel zelf gedaan. Carlos Hemmers, de derde gegadigde voor plek drie, had andere verplichtingen en had nog de mogelijkheid een joker in te zetten. Er zitten nog wel andere schakers achter hun vodden, maar dan moet er hier en daar een wondertje gebeuren. Maar ja, je weet het niet met nog drie ronden te gaan. De top 5 ziet er als volgt uit:    
1. 115 punten: Rens Oomen
2. 109 punten: Willem van der Linden
3. 101 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 2727)
4. 101 punten: Kees Ooms (wp 2711)
5. 101 punten: Carlos Hemmers (wp2640)

Groep B
Er zijn wat afvallers ten opzichte van de voorgaande ronde, maar er zijn ook nieuwkomers die zich toch willen gaan bemoeien om de titel. Er is wel wederom een nieuwe leider. Gaat het hem nu wel lukken of krijgt hij het deksel net als in het seizoen 2016-2017 op de neus? Martijn de Wit. Daar heb ik het over. Stijgt hij boven zich uit? Het lijkt van wel, want hij deed hele goede zaken door de winst te pakken tegen Kees Ooms, die een gewonnen stelling uit handen wist te geven. Petje af voor Martijn om door te vechten en er met de winst vandoor te gaan. Bouke Jansma is verstoten van de eerste plek. Hij heeft dit grotendeels aan zichzelf te wijten. Wetende dat hij tegen de waarschijnlijk nieuwe clubkampioen moet spelen , had hij zich terdege voorbereid. Helaas voor hem week Rens al vrij snel af en dan valt alles in duigen. Jammer voor Bouke die zijn zinnen heeft gezet om kampioen te worden. Nu moet hij het gezelschap toestaan van twee anderen: Karoly Kapitany en Marc Ermes. De eerste heeft een wat mindere periode gekend maar is weer op de weg terug en gaat zich opmaken voor de hoogste klassering: nummer een. In een direct duel met Eduard Fakkel schudde hij hard aan de boom en zijn opponent kon de storm niet tegen houden en dan rest er niets anders over dan de hand ter overgave aanbieden. Karoly komt er aan!!! Maar vlak ook Marc Ermes niet uit, want hij heeft eenzelfde aantal punten en heeft dus uitzicht op een geweldige plek. Kampioensaspiraties? Natuurlijk. Nu nam hij het op tegen Jo Godderij, een van de kanshebbers in deze groep. Een gevecht op leven en dood wat uiteindelijk resulteerde in een remise waar beide heren mee kunnen leven. Kans op een titel blijft daardoor mogelijk. Alles afhankelijk wie men tegen zal komen. Fred Pardoel acht zichzelf niet kansloos, want hij deed hele goede zaken door vijf punten binnen te halen. Hij moest hier wel voor werken tegen Gideon Deijkers, maar Fred kwam niet in gevaar. Wel op je qui vive blijven, want het kan fout gaan als je denkt de winst binnen te hebben. Kees de Leeuw mag zichzelf ook nog tot de kanshebbers rekenen, want zijn achterstand bedraagt slechts vier puntjes (verschil van winst en verlies). Middels een draw tegen Bas Ligtenberg heeft hij uitzicht op een podiumplaats.  Door al deze ontwikkelingen is de top 7 als volgt:
1. 91 punten: Martijn de Wit
2. 89 punten: Bouke Jansma (wp 2514)
3. 89 punten: Karoly Kapitany (wp 2456)
4. 89 punten: Marc Ermes (wp 2426)
5. 87 punten: Fred Pardoel (wp 2513)
6. 87 punten: Jo Godderij (wp 2426)
7. 87 punten: Kees de Leeuw (wp 2340)

Groep C
Zoals in een eerder verslag vermeld: stuivertje wisselen aan de kop met nog vele kanshebbers in de achtergrond. Hans Korsse heeft samen met Gideon Deijkers de beste kansen om de titel in hun groep te behalen. De eerste herstelde zich enigszins van de geleden nederlaag in de vorige ronde. Hij nam het op tegen Janleendert Dogterom en deze is wel in voor een remise. Maar Hans voelde hier niets voor en ging de strijd aan wat uiteindelijk toch uitmondde in een driepunter. De ene keer briljant, de andere keer bar slecht. Dit overkomt Gideon Deijkers dit seizoen. Winnen van een sterkere tegenstander, verliezen van een wat mindere. Het is niet alles rozengeur of maneschijn. In de speelronde greep Gideon naast een goed resultaat tegen Fred Pardoel. Niet getreurd Gideon, er komen nog kansen voor de titel. Drie keer winnen? Hopen dat de concurrentie wat verspeeld? Deze wijsheid geldt ook voor de achtervolgers waarvan Gertjan Portengen voorlopig de derde plek in handen heeft. Hij liep geen schade op door zijn afwezigheid, want het bezit van een joker leverde hem drie punten op. De derde plek moet hij wel delen met Nico Zaal, die aan een opmars bezig is, en Gerard Goverde. De eerste dicht zichzelf nog kansen toe. Zeker na zijn winst op Jan de Gardeijn. Kan Nico de zenuwen in bedwang houden? Geldt overigens ook voor de anderen. Gerard speelde teen Astrid Martens. Het is een gelijkwaardige strijd geworden en dan gaat men in vrede uit elkaar. De vijf genoemde spelers hebben nog niets in handen, want op de achtergrond zijn er nog mensen die hen van hun gedroomde plek af kunnen houden. De top 5 ziet er dan zo uit:
1. 85 punten: Hans Korsse (wp 2361)
2. 85 punten: Gideon Deijkers (wp 2287)
3. 81 punten: Gertjan Portengen (wp 2289)
4. 81 punten: Nico Zaal (wp 2235)
5. 81 punten: Gerard Goverde (wp (2144)