kop18.jpg

Interne competitie ronde 27 d.d. 10 april 2018

Groep A
Rens Oomen had zijn voorsprong kunnen uitbouwen. Helaas voor hemzelf verzuimde hij dit. Op het moment dat hij nog aan het spelen was tegen Frank de Jong wist hij wat zijn naaste belagers hadden gedaan. Het ontstane eindspel was voor de toeschouwer gewonnen voor Rens, de andere hield op een remise. Het laatste resultaat werd het tenslotte, omdat Rens een onjuiste koningszet van Frank niet afstrafte en daardoor kon Rens zijn koning niet meer ontsnappen om zijn randpion te laten promoveren. Joost Rutten liet zien hoe het wel moest. Maar ja, de beste stuurlui staan wal. Willem van der Linden en Kees Ooms traden voor de tweede maal in het strijdperk tegen elkaar. De eerste had nog een appeltje te schillen met zijn opponent. Maar deze wilde hier niet aan meewerken en dan is het meestal zo dat een partij onbeslist eindigt. Sebastiaan Dijksman zag zijn kansen om nog een gooi te doen naar de titel in rook opgaan en moet nu vechten om zijn derde plek veilig te stellen. Hij verloor van Jasper Willeboordse die een gooi wil gaan doen om op een van de podiumplaatsen te eindigen. Carlos Hemmers liet na zijn overwinning tegen Arno Slagboom ontvallen dat hij zich wel gaan mengen in de strijd om de derde plek. In ieder geval heeft hij al een prijs gewonnen, want door zijn zege is hij voor de tweede maal de interne bekerkampioen geworden. De top 6 ziet er als volgt uit:    
1. 105 punten: Rens Oomen
2.   99 punten: Willem van der Linden
3.   95 punten: Kees Ooms (wp 2377)
4.   95 punten: Carlos Hemmers (wp 2300)
5.   93 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 2393)
6.   93 punten: Jasper Willeboordse (wp 2373)

Groep B
Het is niet meer te volgen in deze groep. Marc Ermes, fier koploper, heeft nu met drie anderen de leiding. Wordt Marc “gestraft” voor zijn tot heden goede schaken? Komen nu de “kanonnen” hem het leven zuur maken. In deze ronde moest hij al vrij snel het onderspit delven tegen Edwin Lessmann. Door juist verdedigen, niet gebruikmaken van een onjuiste zet van de tegenstander en tijdig remise aanbieden tegen Kees van Dongen leverde Bouke Jansma niet alleen drie punten op, maar ook de koppositie. Kees kon niet de juiste winstweg vinden en om dan spijkers op laag water te gaan zoeken zou hem noodlottig zijn geworden. Martijn de Wit heeft een goede tactiek ontdekt en ziet te voorkomen dat hem een prijs zal ontglippen. Geen tweede keer moet hij denken. Ik probeer de “sterkeren” te ontlopen. Voorlopig is hem dit gelukt. Het nam het nu op tegen Eduard Fakkel die in een gelijkwaardige stelling een remiseaanbod deed wat door Martijn werd aangenomen. Spekkoper in deze ronde is Jo Godderij geworden en heeft zijn kansen om er met de titel vandoor te kunnen gaan nog geheel in eigen hand. Hij wist de koning van Joost in een matnet te drijven midden op het bord. Jo staat nu wel derde maar gedeeld eerste. Frank Creuels heeft zijn zinnen gezet om eindelijk eens in de prijzen te vallen bij SV De Baronie. Hij versloeg Gerard Goverde. In het kielzog van Frank volgen nog twee schakers met 81 punten: Eduard Fakkel (een puntendeling tegen Martijn de Wit) en Kees de Leeuw (remise tegen Hans Korsse). Het blijft dus nog steeds ongewis in deze groep wie r op het podium zullen verschijnen.   Door al deze ontwikkelingen is de top 7 als volgt:
1. 83 punten: Bouke Jansma (wp 2168)
2. 83 punten: Martijn de Wit (wp 2130)
3. 83 punten: Jo Godderij (wp 2128)
4. 83 punten: Marc Ermes (wp 2114)
5. 81 punten: Frank Creuels (wp 2149)
6. 81 punten: Eduard Fakkel (wp 2136)
7. 81 punten: Kees de Leeuw (wp 2026)

Groep C
Gaat het Hans Korsse lukken eerste te worden? Wie gaat zijn feestje verstoren? Het kunnen nog verschillende personen zijn. Het meest die hem dwars kan zitten is Gideon Deijkers, want hij heeft slechts een achterstand van twee punten. Maar ja, dan moet je wel komen. Gideon zette zijn laatste joker in. Studie heeft de voorrang? Schaken kun je je hele leven nog. Hans blijft dus leider en vergrootte zijn voorsprong niet ten opzichte van Gideon. De partij tegen Kees de Leeuw bracht slechts een driepunter op voor Hans. Voor Gerard Goverde zal het niet eenvoudig worden om een woordje mee te gaan spreken in de strijd om  de titel. Je weet het maar nooit. Helaas zag Gerard het gat met de koploper groter worden, want hij was niet bestand tegen het goede spel van Frank Creuels. Een ruime voorsprong kan zomaar teniet gaan voor je het weet en als anderen dan winnen is het billen knijpen. Ron Graumans blijft uitzicht houden op een hoge klassering na een remise tegen Matthijs van Merwijk. Er liggen ook mogelijkheden voor Gertjan Portengen om nog wat roet in het eten te gaan gooien. Alles is afhankelijk van wie er tegenover je komt te zitten. In ieder geval heeft Gertjan zijn kans behouden middels een draw tegen Gerjos Dielissen. Er zijn nog wat andere gegadigden, maar die moeten dan wel komen en zien te winnen. De top 5 ziet er dan zo uit:    
1. 81 punten: Hans Korsse
2. 79 punten: Gideon Deijkers
3. 77 punten: Gerard Goverde
4. 75 punten: Ron Graumans (wp 2005)
5. 75 punten: Gertjan Portengen (wp 1989)