kop19.jpg

Interne competitie ronde 26 d.d. 3 april 2018

Groep A
Het gat tussen de nummers 1 en 2 is hetzelfde gebleven. Geen van beiden wist tot winst te komen. Rens Oomen wist
niet door de verdediging van Henk Verstappen te komen die voor de 14de maal een puntendeling heeft laten noteren. Willem van der Linden heeft zes punten achterstand en had deze kunnen verkleinen als Jasper Willeboordse mee had willen werken. Maar Jasper wilde zich niet naar de slachtbank laten leiden en hield alles in bedwang. Derhalve gingen beiden met een halfje huiswaarts. De strijd om plek drie, de tweede moet men vier punten zien te overbruggen, gaat tussen drie schakers. De beste papieren heeft Sebastiaan Dijksman die een zware kluif had aan Marc Ermes, die het helaas niet wist te redden. Kees Ooms wint ook en wel van Kees van Dongen die te vroeg een pion opspeelde waardoor zijn opponent een dameoffer kon doen wat achteraf een juiste keuze was. Carlos Hemmers blijft zicht houden op stekkie drie na een winst op Edwin Lessmann. Uiteraard zijn er nog meer gegadigden voor een podiumplaats, maar hebben een behoorlijk gat te dichten. Wie het zijn dient u de site te raadplegen. De top 5 ziet er als volgt uit:
1. 102 punten: Rens Oomen
2.   96 punten: Willem van der Linden
3.   92 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 2222)
4.   92 punten: Kees Ooms (wp 2204)
5.   90 punten: Carlos Hemmers

Groep B
Dat de beslissing nog lang niet is gevallen blijkt wel uit de ranglijst. Een grote voorsprong wil ook niets zeggen. Dit blijkt wel uit de resultaten van de gespeelde partijen in deze ronde. Hij blijft wel koploper, maar zag de concurrentie een flink stuk dichterbij komen. Marc Ermes had de eer het op te nemen tegen Sebastiaan Dijksman wat geen eenvoudige klus is. Marc haalde zijn beste schaak boven. Helaas mocht dit niet baten, want hij werd matgezet door Sebastiaan. Wat doen de achtervolgers? Bang afwachten. Bouke Jansma had op gelijke hoogte kunnen komen bij winst, maar kwam er niet door bij Fred Pardoel die zo nog een kans heeft om een podiumplaats te behalen. Wel eerst een achterstand van twee of vier punten zien te overbruggen. Tussen hem en Bouke heeft zich Martijn de Wit genesteld weliswaar met hetzelfde puntenaantal als Bouke. De tegenstander van Martijn, Karoly Kapitany, is in een klein dipje verzeild geraakt of is het een tactiek om ineens toe te slaan. Het zal de komende ronden moeten blijken, want drie nederlagen op rij gaat niet in de koude kleren zitten. Martijn daarentegen wil het toch weer gaan proberen om eerste te worden, nadat hij het afgelopen seizoen, 2016-2017, op de valreep naast de titel greep. Gaat het hem nu wel lukken? Er zijn zes schakers die een achterstand hebben van vier punten en nog bij lange na niet zijn uitgeschakeld om een eerste plek te bemachtigen. Een van hen is de reeds genoemde Fred Pardoel. Hij heeft het gezelschap van nog vijf anderen waarvan Eduard Fakkel hem het dichtst benadert. In zijn partij tegen Kees de Leeuw werd het remise en daardoor blijven beiden steken op 78 punten. Bas Ligtenberg (een puntendeling tegen Frank Creuels), Jo Godderij (remise tegen Mark Smits) en Zef Hendriks (een driepunter tegen Rolf Goossen) zijn de andere gegadigden om het Marc zeer lastig te gaan maken. Uiteraard zijn er ook kapers op de kust die een woordje mee willen gaan spreken en zich nog niet kansloos achten. Door al deze ontwikkelingen is de top 9 als volgt:
1. 82 punten: Marc Ermes
2. 80 punten: Bouke Jansma (wp 2022)
3. 80 punten: Martijn de Wit (wp 1983)
4. 78 punten: Fred Pardoel (wp 2056)
5. 78 punten: Eduard Fakkel (wp 1986)
6. 78 punten: Bas LIgtenberg (wp 1969)
7. 78 punten: Jo Godderij (wp 1963)
8. 78 punten: Zef Hendriks (wp 1907)
9. 78 punten: Kees de Leeuw (wp 1890)

Groep C
Hans Korsse heeft wellicht zijn zinnen gezet op een kampioenschap. In ieder geval heeft hij goede zaken gedaan en liet de achtervolgers niet dichterbij komen. Waarom niet? Hij won van Alex Crane en dan blijft het verschil op dezelfde hoogte of wordt uitgebreid als de concurrentie niet doet wat hij deed: winnen. Oud-koploper Gideon Deijkers had andere dingen aan zijn hoofd en zette voor de tweede maal een joker in en heeft nu twee punten in te lopen. Gerard Goverde blijft op gelijke hoogte met Gideon. In een spannende partij tegen Frank van Duuren wist Gerard er een remise uit te slepen. Ron Graumans kon niet aanwezig zijn en ziet daardoor de achterstand voor de eerste positie oplopen naar zes punten. Een overbrugbare kloof? Astrid Martens heeft de laatste weken behoorlijke tegenstand en helaas moet zij te bekopen. Zij probeert haar beste beentje voor te zetten en soms lukt het wel, maar deze keer jammerlijk niet. Er is nog hoop, want met zes ronden te gaan zijn er nog 30 punten te behalen. Alles winnen? Is dat een mogelijke reële optie? Gertjan Portengen laat weer van zich horen, want middels een winst op Jan de Gardeijn heeft Gertjan nog steeds zes punten te overbruggen om kampioen te kunnen worden. Ook hier geldt dat er nog mensen roet in het eten kunnen gooien. De top 6 ziet er dan zo uit: 
1. 78 punten: Hans Korsse
2. 76 punten: Gideon Deijkers (wp 1847)
3. 76 punten: Gerard Goverde (wp 1726)
4. 72 punten: Ron Graumans (wp 1871)
5. 72 punten: Astrid Martens (wp 1858)
6. 72 punten: Gertjan Portengen (wp 1850)