kop6.jpg

Interne competitie ronde 19 d.d. 6 februari 2018

Groep A
Spelen als een natte krant? Te gespannen beginnen? Te zenuwachtig met het vooruitzicht op? Dit alles heeft Kees Ooms parten gespeeld alvorens hij begon aan zijn partij tegen leider Rens Oomen. In de wetenschap dat Kees bij een overwinning de koppositie zou overnemen waren de voornoemde drie zaken er de oorzaak van dat hij met een nederlaag huiswaarts ging. De achterstand bedraagt nu zes punten, een kloof die nog wel te dichten is. Maar ja, dan zal er beter gespeeld moeten worden. Willem van der Linden is op gelijke hoogte gekomen met Kees, want Willem wist de dit seizoen iets wat wisselvallige Sebastiaan Dijksman te verslaan en hierdoor heeft Willem prachtige perspectieven om zich te mengen om het kampioenschap. Arno Slagboom zou eveneens op een gedeelde tweede plek terechtegkomen zijn ware het niet dat hij niet aanwezig kon zijn en daardoor alleen gebruik kon maken van een nog beschikbare joker. Net buiten de top 5 valt Edwin Lessmann die minimaal een vier puntenkloof moet overbruggen om in aanmerking te kunnen komen voor een prijs. De top 5 ziet er als volgt uit:
1. 77 punten: Rens Oomen
2. 71 punten: Kees Ooms (wp 1191)
3. 71 punten: Willem van der Linden (wp 1181)
4. 69 punten: Arno Slagboom
5. 67 punten: Sebastiaan Dijksman

Groep B
In deze groep is er niet echt veel veranderd, want alle top 5 spelers, met uitzondering van Karoly Kapitany, wisten hun partij te verzilveren, waardoor de afstand tot de koploper, Jo Godderij, beperkt blijft tot twee punten. Hoezo spannend. Zal dit gelden tot het einde van de rit. Koploper Jo bewees zichzelf een zeer goede dienst door een zege te behalen op Jan van Roestel. Een altijd lastig te bestrijden tegenstander. Fred Pardoel wilde niet onderdoen voor Jo en wist de nu enigszins teruggeworpen Martijn de Wit (is dit een tactiek van hem?) de terugtocht naar zijn woning te laten ondergaan met een nul. Bouke Jansma speelde met de zwarte stukken een aanvallende partij tegen Frank van Duuren en wist zich niet te bevrijden aan de agressieve instelling van Bouke. Ondanks een pion minder tegen Henk Verstappen wist Karoly er toch een remise uit te halen, want zijn opponent wist geen juiste winstweg te vinden en besloot dan maar de handen te schudden. MarcErmes was een gewaarschuwd mens, want hij nam het op tegen Rolf Goossen die voorlopig te boek staat als “reuzendoder”. Marc onderschatte het niet en wist Rolf geen kansen te geven, waardoor er nu vier schakers zijn met een puntentotaal van 61. Door al deze ontwikkelingen is de top 5 als volgt:
1. 63 punten: Jo Godderij
2. 61 punten: Fred Pardoel (wp 1136)
3. 61 punten: Bouke Jansma (wp 1079)
4. 61 punten: Karoly Kapitany (wp 1075)
5. 61 punten: Marc Ermes (wp 1026)

Groep C
Het heeft maar een weekje mogen duren. De leidende Astris Martens kon haar hoge positie niet verdedigen, want zij kon niet komen schaken en aangezien zij niet meer de beschikking heeft over een joker, kon de concurrentie wat naderbij komen op zelfs op gelijke hoogte. Dit huzarenstukje werd behaald door Gertjan Portengen, want hij wist een remise te bewerkstelligen tegen Kees de Leeuw. Een goede prestatie die beloond is met een gedeelde eerste plek. Hans Korsse heeft het beste geprofiteerd, bleek aan het einde van de avond, van de resultaten in deze groep. Door een zege te behalen op Paul Boeren heeft Hans nu nog slechts twee punten achterstand op de huidige lijstaanvoerders. Ron Graumans was niet in de gelegenheid te komen en kreeg slecht een punt, maar heeft nog alles binnen handbereik om een goede klassering te gaan behalen. Gideon Deijkers heeft soms het geluk, dan weer niet. “Zwakkere’ tegenstand wordt afgewisseld door “sterke” tegenstand. Hij heeft dit deze ronde ervaren en mocht het opnemen tegen een van zijn oud-leraren op schaakgebied. Hein Huijbregts liet Gideon niet in het spel komen en wist te winnen, waardoor Gideon het zicht op een zeer hoge positie nog binnen handbereik heeft gezien de uitslagen van deze ronde. Aan de poort staat Jan de Gardeijn te wachten mom weer opgenomen te worden in de top 5 na een verdienstelijke remise tegen Frans Bayings. De top 5 ziet er dan zo uit:
1. 55 punten: Gertjan Portengen (wp 991)
2. 55 punten: Astrid Martens (wp 983)
3. 53 punten: Hans Korsse (wp 1017)
4. 53 punten: Ron Graumans (wp 1006)
5. 53 punten: Gideon Deijkers (wp 993