Interne competitie ronde 18 d.d. 30 januari 2018

Groep A
Nog een horde te gaan. Deze partij winnen en de komende 13 ronden geen steek laten vallen en je bent clubkampioen. Voor wie is dit bestemd? Nee, niet voor Rens Oomen, maar voor Kees Ooms. Zonder geluk vaart niemand wel en Kees is goed bezig. Kan hij zijn zenuwen in bedwang houden? In ieder geval is hij Rens tot op twee punten genaderd dankzij een overwinning op Sebastiaan Dijksman, die met een kater huiswaarts is gegaan. Gewonnen staan, forceren in een remisestelling en dan krijg de kous op de kop. Rens vocht een stevig robbertje uit met Rob van Berkel die op deze manier nog enig uitzicht heeft om clubkampioen te worden. Hij heeft wel een mirakel nodig. Beiden vochten verbeten om de winst, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef er een remiseachtige stand over. Arno Slagboom heeft flink moeten vechten om drie punten binnen te harken, want Jasper Willeboordse speelde zijn beste schaak en wilde niet onder doen voor zijn opponent en dan verzandt de stelling in een remise. Willem van der Linden heeft middels een zege op Alex Crane weer wat zicht gekregen op een van de podiumplaatsen en wellicht zal dit de derde zijn. Je weet maar nooit en misschien klasseert hij zich hoger. De top 5 ziet er als volgt uit:
1. 72 punten: Rens Oomen
2. 70 punten: Kees Ooms
3. 66 punten: Sebastiaan Dijksman (wp 1094)
4. 66 punten: Arno Slagboom (wp 1088)
5. 66 punten: Willem van der Linden (wp 1056)

Groep B
Wat valt er over deze ronde te vertellen? Helemaal niets, want de acht spelers behaalden allen een draw met uitzondering van Karoly Kapitany die hierdoor “het lelijke eendje” werd van deze ronde. Hij kreeg dus twee punten meer dan de anderen, want hij won van Michiel Stafleu. Door de overwinning nestelt Karoly zich aan de kop op een gedeelde eerste plaats. Voor de overige zeven blijven de verschillen ten opzichte van elkaar hetzelfde. Maar toch een poging iets zinnigs op papier te krijgen. Jo Godderij nam het op tegen Henk Verstappen die voortvarend te werk ging. Maar op een zeker moment nam Jo het initiatief over, maar kwam er niet door. Gevolg: een puntendeling. Gert Vogelaar vond dat hij te veel van het goede had gekregen tegen Fred Pardoel. De laatste speelde een stuk beter, drong zijn tegenstander in de verdediging, maar kon helaas niet de genadeklap uitdelen. Het remise-aanbod van Gert werd aangenomen. Martijn de Wit speelde een wilde partij tegen Jan van Roestel waarin de laatste een kans heeft laten liggen om de winst te pakken. Een smerig trucje van Martijn werd Jan haast fataal, maar kon nog net de meubelen redden. Frank Creuels had forfait en kon gebruikmaken van een joker. De overige drie, Frank van Duuren (joker) en Bouke Jansma en Marc Ermes (speelden tegen elkaar remise) hebben twee puntjes achterstand op de beide koplopers. Door al deze ontwikkelingen is de top 5 als volgt:
1. 58 punten: Jo Godderij (wp 988)
2. 58 punten: Karoly Kapitany (wp 970)
3. 56 punten: Fred Pardoel (wp 1025)
4. 56 punten: Martijn de Wit (wp 998)
5. 56 punten: Frank Creuels (wp 988)

Groep C
Twee vrouwelijke deelnemers zijn ingedeeld in deze groep. Een van de twee heeft de greep naar de macht met succes volbracht. Astrid Martens heeft de “heerschappij” van Ron Graumans overegenomen. Gaat zij het volhouden tot het einde van de rit? Op dit moment heeft zij na een winst tegen Maurits Creyghton de leiding genomen en heeft twee punten voorsprong op drie naaste belagers zijnde Ron Graumans, Gideon Deijkers en Gertjan Portengen. De eerste kon op het laatste momnet niet komen schaken en meldde zich af in de wetenschap slechts een puntje te krijgen. De jokers zijn gewoonweg op. Gideon Deijkers heeft zich weer aan het front gemeld dankzij een overwinning op Paul Boeren en Gideon zal hopelijk deze trend voortzetten, want het ongewisse aan zijn spel moet er uit. Lukt het hem zelf of heeft hij hier hulp bij nodig? Gertkan Portengen heeft niet lang achter het bord gezeten tegen Daan Smidt. Deze oogde te vermoeid, was vroeg opgestaan, en an komt er van goed schaken geen snars terecht. Hij maakte een cruciale fout en Gertjan profiteerde gretig en sleepte de vijf punten binnen. Rob de Ruyter is een flink eind naar onderen geduveld, want hij kon het niet bolwerken tegen Zef Hendriks. Maar Rob is niet uit het lood geslagen en zal zich zeker nog gaan bemoeien om een goede klassering te bewerkstelligen. Jan de Gardeijn valt net buiten de top 5. De top 5 ziet er dan zo uit:
1. 54 punten: Astrid Martens
2. 52 punten: Ron Graumans (wp 907)
3. 52 punten: Gideon Deijkers (wp 900)
4. 52 punten: Gertjan Portengen (wp 888)
5. 50 punten: Rob de Ruyter