kop21.jpg

Nipt, maar gewonnen!

In de 3e ronde speelde het tweede tegen oude bekende DSC 1. Het zou de eerste serieuze test van dit seizoen worden na de zeer eenvoudige eerdere overwinningen.

Omdat Dongen het niet voor elkaar kreeg om op zaterdag een compleet team op de been te brengen werden de dinsdag ervoor reeds twee partijen gespeeld. Later bleek dat zij in de oorspronkelijke indeling van de KNSB deze ronde vrij geweest zouden zijn geweest, dus is het te begrijpen dat sommigen andere plannen voor het weekend hadden gemaakt.

Voor ons traden die dinsdag Peter en Edwin aan. Beiden speelden met zwart, een beetje ongebruikelijk, zodat wij op zaterdag nog met vier witpartijen de score konden uitbreiden. Van Peter zijn partij heb ik helaas niet zoveel meegekregen maar de eerste opzet leek me vrij rustig en ik dacht dat het ook wel ongeveer gelijk stond op een gegeven moment. Maar toen opeens had Peter gewonnen! Natuurlijk heeft hij dus geweldig gespeeld maar zelf hield hij het er wel op dat zijn tegenstander wel goed had meegeholpen, maar dat doet er natuurlijk niks aan af.

Edwin kreeg een wat moeilijkere en langere partij op het bord waarin hij met sterk spel wat ruimtevoordeel kreeg. Zijn tegenstander kreeg het steeds moeilijker om enig tegenspel te krijgen en het was alleen maar de vraag: Hoe moet dit voordeel worden uitgebreid tot winst? Het plan van Edwin om twee torens te verdubbelen op de g-lijn was misschien niet het beste omdat de Witspeler ogenschijnlijk gevaarlijk met een Toren in de Zwarte stelling kon binnendringen. Nat wat tijdnoodschermutselingen kwam Edwin echter toch met materiaalvoordeel terecht in een Toreneindspel dat helaas niet gewonnen werd. Maar toch, 1,5-0,5 is een prima uitgangspositie!

Voordat zaterdag gespeeld moest gaan worden, kreeg Karoly al bericht dat DSC met één schaker minder naar Breda zou afreizen. Als echte teamleider offerde hij zich dus op om zelf de plek aan dat bord in te nemen zodat hij zich volledig op zijn teamleiderstaken kon gaan richten. En hij deed dat met verve. Hij bood zelfs aan ons aan om de drankjes te gaan halen zodat wij ons volledig konden gaan richten op de stellingen die op de borden kwamen.

Natuurlijk was het prima dat we nu reeds een grote voorsprong hadden genomen, maar psychologisch was het toch best lastig. Een vergelijking met het winnen van een gewonnen staande partij dringt zich op en we moesten het nog maar even waar zien te maken. Na een tijdje spelen begon er wat duidelijkheid te komen op de borden. Dick stond best redelijk maar hij wist te vertellen dat hij het in het eindspel waarschijnlijk heel zwaar ging krijgen. Jasper had met wit wat ruimtevoordeel maar de stelling was nog te onoverzichtelijk om ergens zeker van te zijn. Matthijs had groot voordeel, vooral zijn Paarden stonden zeer sterk, en het leek slechts een kwestie van tijd totdat hij beslissend door zou breken. Jan stond ondertussen ruim gewonnen en ging ook een stuk winnen. Ikzelf was na wat traag spel net de opening uit met een gelijke stelling zodat ik Karoly maar eens aansprak of het niet verstandig was om remise aan te bieden. Zo geschiedde, dus we waren weer een stukje dichter bij de overwinning. 3-1

Matthijs stond ondertussen dus prima. Beide Paarden stonden trots en dreigend geposteerd op, ik meen, d6 en e5. Stug verdedigend wist de Dongenaar hier echter handig omheen te spelen zodat het steeds moeilijker werd om ergens een doorbraak te forceren. Ook gezien de stand in de wedstrijd oordeelde Matthijs dat het verstandig was om ook hier een puntendeling aan te bieden wat graag geaccepteerd werd.

Jan had zoals gezegd met gepointeerd spel een stuk gewonnen en hij speelde daarna scherp op de aanval door. De complete Witte stelling werd uiteengeslagen en de stukken van Jan vielen van alle kanten binnen. Een prachtig schijnoffer van de Dame was voldoende om Wit tot overgave te dwingen. 4,5 – 1,5

De overwinning was binnen. Nu konden we dus gaan bekijken of we nog wat meer punten konden binnenslepen.

Dick had de partij netjes opgezet maar hij had in het middenspel geen voordeel kunnen bereiken. Met een licht nadeel ging hij een Toren en Loper eindspel in en hij wist dus al dat dat moeilijk ging worden. En inderdaad, met actief spel van vooral de Koning wist Zwart steeds meer voordeel te beriken en Dick moest steeds meer achteruit gaan verdedigen. Waarschijnlijk zal het eindspel op de één of andere manier wel te houden zijn geweest, maar hoe, dat is waarschijnlijk alleen thuis te vinden. Aan het bord na een middag schaken, samen met het (denkbeeldige) tikken van de klok, dat is een hele andere zaak.

Jasper zat als laatste nog te knokken voor een goed resultaat. Zoals eerder aangegeven, hij kon vanuit de opening bogen op een ruimtevoordeel. Het middenspel was zeer ingewikkeld en beide spelers sloegen zich daar goed doorheen zodat de winst voor Jasper nog niet zo dichtbij leek. Wel had hij naar mijn mening de beste pionnen zodat ik wel goede verwachtingen had. Door een zinsbegoocheling gaf Jasper echter opeens zijn voordeel weg, zodat hij daarna alleen nog voor remise aan het vechten was. Ver in het eindspel moest hij echter toch de nederlaag slikken. Jammer…

Maar goed, gewonnen dus en in december treden we aan tegen medekoploper Oisterwijk. Weer een echte test en als we die goed doorstaan…??


Joost Rutten