Zaterdag 3 november speelden wij thuis tegen Staunton 1 uit Etten Leur. Avans had een open dag en dus was er al meteen van het begin 'parkeerstress'. Echt geen plaatsje te vinden om 1130 uur en dus kon Jo als teamcaptain zijn auto op het Chassee veld parkeren tegen ruim een 'tientje', maar ja je moet er wat voor over hebben en Kees Ooms had er nog voor gewaarschuwd.

Omdat Jo dacht dat Sander wellicht wel op tijd zou zijn om al vast alles gereed te zetten, even Sander gebeld, maar die was net van plan om de auto te pakken en er aan te komen. Door Jo's telefoontje pakte Sander zijn fiets en spaarde zo een rondje uit. Enfin, gelukkig hadden ook onze tegenstanders wat parkeer probleempjes en waren enkele ander leden ruim op tijd en konden we snel alles opzetten. Al met al konden we toch rond twaalf uur beginnen, een paar minuutjes later, maar alla wie let daar nog op.

Henk Verstappen speelde aan bord één met zwart en kwam eigenlijk vanaf het begin onder druk te staan. Zijn uitstekend spelende tegenstander wist, ondanks Henk's ervaring en ook zeer goede verdedigende spel, het volle punt binnen te halen. Martijn de Wit speelde met wit aan bord twee en kreeg een Budapester tegen, en zoals Martijn zelf aangaf: ik kwam eigenlijk niet lekker in het spel, stond de meeste tijd onder druk en dacht enige keren dat ik zou gaan verliezen, maar uiteindelijk werd het remise.

Ik zelf (Jo) speelde met zwart aan bord drie en speelde Slavisch tegen mijn tegenstander. Ik kwam in de verdediging, maar kon stand houden. Toen we bij zet 25 waren aangekomen dacht ik, nou het wordt remise en als mijn tegenstander het op dat moment had aangeboden, dan had ik het aangenomen, temeer omdat we op dat moment na bijna drie uur spelen met  3,5 tegen 0,5 voor stonden en er nog drie partijen bezig waren waar volgens mijn inschatting zeker een vol punt in zou zitten. Maar goed, mijn tegenstander bood geen remise aan en ik zelf ook nog niet.Op de 28ste zet sloeg mijn tegenstander de verkeerde pion en dat gaf mij kansen op een koningsaanval met dame en loper en het resultaat was dat ik de partij in ons voordeel kon beslissen, winst binnen (4,5 tegen 1,5).

Aan bord vier speelde Rolf Goossen een hartstikke mooie partij met wit, mooi van beide kanten mag ik wel zeggen. Uiteindelijk had Rolf een mooie combinatie die zijn tegenstander of niet had gezien of dacht, nou ik laat het gebeuren. In ieder geval goed genoeg voor Rolf om het volle punt te pakken. Bas Ligtenberg speelde aan bord 5, met zwart en eigenlijk (als ik er zo af en toe naar keek) was het doorgaans een remise potje. Dat werd ook de uitslag en Bas was als tweede eigenlijk gereed, een klein uurtje na Henk Groothuis (waarover zo meteen). Sander de Smet speelde aan bord 6 met wit en had eigenlijk een overwegend betere stelling, positioneel voordeel en hij wist het uiteindelijk in de volle winst om te zetten.

Zef Hendriks, onze voorzitter, speelde aan bord 7 met zwart en aangezien zijn tegenstander opende met 1. e4 kon Zef zijn geliefde Franse opening van stal halen en als ik even de tijd had om te kijken, zag ik dat er goed positioneel spel was gespeeld door hem. Resultaat ook een vol punt. En dan Hein Groothuis aan bord 8 met wit. Hein opende 1. e4, e5 2. f4, f6(???). Ik weet niet wat Hein's zeer jonge tegenstander bezielde, maar ik heb altijd geleerd dat je dat niet moet doen. We kennen allemaal 1. e4, e5 2. Pf3, f6 en dan meteen 3. Pe5: en als zwart dan slaat met de f-pion gaat het heel slecht voor hem aflopen. Welnu, hier had Hein dus ook gewoon 3. fe5: kunnen doen en dan had zwart toch echt niet fe5: moeten doen. Maar goed Hein dacht, weet je, ik ga gewoon lekker ontwikkelen en speelde 3.Pf3. Na een dik uur had Hein gewonnen, maar wellicht had het eerder kunnen gebeuren.

Al met al hebben we met 6-2 gewonnen van Staunton 1, maar onze tegenstanders, die sterk speelden, hebben hier wel een beetje bij geholpen. We kunnen tevreden terug kijken, maar onze tijdelijke eerste plaats in 6E kan zo maar weer voorbij zijn als ik naar de komende wedstrijden/tegenstanders kijk. Ergo, waarde teamgenoten: alle zeilen bij blijven zetten, maar gefeliciteerd met het resultaat van 3 november.

Jo Godderij, TC