1. Zonder onze leider Jo, maar met duidelijke instructies vanuit Mexico reisden we af naar Waalwijk voor de lastige uitwedstrijd tegen Waalwijk 2. Qua rating de sterkste opponent in de competitie, al stonden ze vooraf slechts 2 wedstrijdpunten boven ons.

Terwijl de tegenstander van Zef nog aan het nadenken is over een gepast antwoord op zijn verrassende 1. e4, hoorden we Rob een rij achter ons 'gefeliciteerd' roepen. Dat bleek geen grap te zijn. Sander verloor vervolgens ook vrij snel. Onder enige druk van zijn tegenstander blunderde hij opzichtig, waardoor hij 2 stukken verloor en de uitslag direct vastgelegd kon worden.

2-0, dat beloofde niet veel goeds voor de rest van de middag. Maar toen Bas, ogenschijnlijk met enig gemak, zijn tegenstander van het bord veegde, gloorde er toch weer wat hoop. Zeker omdat zowel Hein als Zef aan een zeer goede partij bezig waren en duidelijk in het voordeel stonden. Rolf had het lastig, nadat hij en zijn tegenstander gelijktijdig infiltreerden in de verder totaal inactieve dame-zijde en daar om de beurt de stukken opruimden, leek zijn tegenstander daar een stuk beter uit te komen.

Henk slaat op bord 1 een eerste remise aanbod af, maar omdat zijn tegenstander alles potdicht houdt (en wellicht omdat Henk zelf niet helemaal fit was) weet hij er geen winst uit te slepen. Toch remise dus, prima. Martijn op bord 2 heb ik niet goed kunnen  volgen, maar hij stond ineens een toren achter en verliest. 3,5 - 1,5.

Ondertussen weet Rolf zich uitstekend uit zijn lastige positie te werken, waardoor de 3 overgebleven borden er allen goed uit zien. Het kan nog! Zef en Rolf weten vervolgens hun beide puike partijen inderdaad in winst om te zetten, waardoor de druk volledig op Hein komt te liggen. Maar zoals Baronie-4 insiders al lang weten, bezwijkt Hein nooit onder druk. Hij wacht het liefst totdat het 3,5 - 3,5 staat, zodat alle aandacht op hem gevestigd is. Het schijnt zelfs dat het lied 'Wij gaan niet opzij', dat tegenwoordig vaak in het NAC-stadion te horen is, ooit voor Hein is geschreven. Hein wint, en dus een prachtige zege op Waalwijk 2: 3,5 - 4,5.

1. W. Van Wanrooij (1810) - H. Verstappen (1817): 0,5 - 0,5

2. R. Van Waeterschoodt (1833) - M. De Wit (1687): 1 - 0