"Zo bescheiden als je hebt geleefd,

zo bescheiden ben je gestorven"

Jan is geboren op 25 mei 1930 en in zijn slaap gestorven op 4 oktober 2018 in Vredenbergh.

Hij was tot aan zijn dood lid  van onze schaakclub en 3 keer clubkampioen. In 1972, 1978 en 1982. Jan leerde pas op zijn 18e  het schaakspel kennen. Eerst uit een boekje van Euwe, dat hij op zijn verjaardag van zijn zus  Toos kreeg, later uit talrijke boeken en tijdschriften,  die hij overigens nu aan de club heeft nagelaten. Jan had 3 broers, die al eerder zijn overleden en twee zussen. Vooral aan zijn zus Toos had hij veel ondersteuning. Zelf was hij heel zijn leven vrijgezel maar in alle bescheidenheid een bijzonder gezelschapsmens. Hij sprak veel over zijn familie aan wie hij zeer gehecht was.

In zijn werkzame leven was Jan onderwijzer, gevormd op de kweekschool. In de volksmond de universiteit van de gewone mensen. Het huidige Pabo kan aan de kwaliteit van de toenmalige kweekschool in de verste verte niet tippen. Ook de status en vakbekwaamheid van de vroegere onderwijzer was hoger dan die van tegenwoordig. Aan het eerste vond Jan niet zo belangrijk.  Bij hem ging het vooral om de kwaliteit van het onderwijs en het geluk van zijn leerlingen. Dagelijks fietste hij naar zijn school in Zevenbergen, in weer of geen weer. Bij thuiskomst had hij meer dan 35 km erop zitten. Zijn leerlingen waren zeer op hem gesteld.

In zijn vrij tijd was Jan graag op de tennisbaan maar het liefs aan het schaken. Studeren, de jeugd en andere schakers helpen. Door zijn schaaklessen werden Johan Borst, Frank van der Put, Michiel Antonissen en Willem van de Linden vaste spelers van het eerste team.  Hij verzorgde op eigen initiatief iedere zaterdag in de toenmalige Levensschool, waar Baronie een thuishaven had, als hij geen externe wedstrijd moest spelen, snelschaak toernooi voor de leden. Er waren steeds rond 15 schakers aanwezig. Hij zorgde voor de koffie en het gezamenlijk invullen van de cryptogram uit de Volkskrant. Zonder veel opsmuk was Jan een sfeermaker.

Daarnaast stelde Jan het zeer op prijs als iemand bij hem thuis kwam schaken. Tot aan het verhuizen naar Vredenbergh is dat ook gebeurd. Ook in het verzorgingshuis kreeg Jan wekelijks bezoek. Voor een praatje maar vooral ook om te schaken. Vanwege ernstige lichamelijke ongemakken kon hij onze club niet meer bezoeken. Maar hij bleef de verrichtingen van het eerste team en vele spelers volgen.

Wij zullen Jan ons blijven herinneren als een bijzonder mens, die terecht erelid was van onze schaakclub, de Baronie.

De crematieplechtigheid wordt gehouden op woensdag 10 oktober om 14.00 uur in de ontmoetingsruimte " Entre Nous" van Vredenbergh. Er is gelegenheid tot persoonlijk condoleren in het residentierestaurant " De Blijde Inkomst" aldaar.